Nissan wil haar e-Power auto’s in 2026 tegen ‘benzinemodel prijzen’ verkopen

0

Nissan ontwikkelt nieuwe elektromotoren die compacter, efficiënter en vooral goedkoper zijn. Het doel is om daarmee de geëlektrificeerde e-Power modellen van het merk uiterlijk 2026 voor dezelfde prijs aan te bieden als de benzinevarianten.

Nissan heeft haar nieuwe generatie elektromotoren ‘X-in-1’ gedoopt. Door bij het ontwerp te kiezen uit meerdere modules worden gedeeld, kunnen de productiekosten met 30 procent dalen ten opzichte van 2019. Vooralsnog bestaat de X-in-1 motor alleen in prototype vorm. Daarvan zijn inmiddels 2 versies klaar. De ‘3-in-1’ variant integreert de motor, de omvormer en de versnellingsbak in één enkel blok. Daarnaast is er de ‘5-in-1’ die een generator en reductietandwielen toevoegt.

NissanXin1elektromotoren

Deze nieuwe motoren zijn ontwikkeld voor gebruik in deels elektrische modellen, zoals hybride auto’s, en worden op dezelfde productielijn geassembleerd. Nissan gebruikt een hybridesysteem dat verschilt van de concurrentie, en met name van zijn alliantiepartner Renault. De e-Power aandrijving van de Qashqai gebruikt de elektromotor voor de aandrijving, terwijl het thermische blok alleen wordt gebruikt om de batterij van stroom te voorzien. Er zijn nog geen gegevens over het vermogen of het koppel gecommuniceerd. Nissan geeft wel aan dat deze motoren kleiner en lichter zijn, en tegelijkertijd minder geluid en trillingen produceren.

Tussen 2025 en 2027 zullen de Juke, Qashqai en X-Trail elektrisch gaan, ook al suggereert het merk dat hybridisatie nog steeds beschikbaar zal zijn. Dit aanbod zal zeker afhangen van de vraag op specifieke markten. Deze nieuwe elektromotoren zullen in ieder geval hun weg onder de motorkap vinden. Deze nieuwe motoren zijn een exclusieve ontwikkeling van Nissan. Het is nog te vroeg om te weten of zij in het kader van de alliantie ook gebruikt gaan worden door een volgende generatie Renault modellen. Nissan zal echter sowieso gaan participeren in de Ampère divisie van Renault die gewijd is aan elektrische mobiliteit.

NissanXin1elektromotoren2

In combinatie met goedkopere batterijen wil Nissan haar e-Power modellen voor dezelfde prijs gaan verkopen als de thermische versies. Mogelijk gaan de Japanners in dit kader zogeheten Solid State batterijen gebruiken. Naast een lagere kostprijs laden ze ook sneller op, zijn ze compacter en lichter. Maar hun komst is echter officieel pas gepland voor 2028. Als onderdeel van haar ‘Ambition 2030’ plan zal Nissan tegen 2030 minimaal 27 geëlektrificeerde modellen lanceren, waaronder 19 volledig elektrische exemplaren.

Reageren is niet mogelijk.