Volkswagen overweegt om batterijfabriek in VS te bouwen

0

Na Tesla valt mogelijk ook Volkswagen voor de Amerikaanse subsidiemiljarden. De Duitse automaker denkt erover om een grote accufabriek in de Verenigde Staten te bouwen. Die zou aanvankelijk in Oost-Europa komen, maar Volkswagen kan aan de andere kant van de oceaan rekenen op zo’n 10 miljard dollar aan subsidie in het kader van de Inflation Reduction Act van de regering-Biden.

De Europese Commissie werkt aan een eigen plan om de industrie in onze wereldregio groener te maken. Dat wordt volgende week gepresenteerd. Maar nog niet alle lidstaten zijn overtuigd van de noodzaak en ook autobouwers twijfelen over de Europese plannen, zo laten ingewijden weten. De regering-Biden biedt simpelweg betere voorwaarden.

Voor Volkswagen is dit reden om terughoudend te zijn voor wat betreft het realiseren van haar plannen voor Europese accufabrieken. Het autoconcern wil er 6 bouwen, maar heeft daar geen haast mee zolang het antwoord van de Europese Unie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act niet in kannen en kruiken is.

Omdat China ook een zeer vestiging locatie voor accufabriek is (dit land is immers ’s werelds grootste afzetmarkt voor auto’s), bestaat de kans dat de transitie naar elektrische rijden in Europa gepaard zal gaan met een flinke krimp van de industrietak. In de Verenigde Staten zijn de subsidies niet alleen veel grootschaliger, maar ook structureler van aard. Daardoor is het voor autofabrikanten aantrekkelijker om aldaar te investeren in nieuwe productiefaciliteiten.

Dat geldt dus ook voor Volkswagen, dat onder de indruk is van het tempo waarmee Verenigde Staten haar investeringsplannen handen en voeten geeft. In Europa gaat het allemaal veel stroperiger. Volkswagen heeft voor onze marktregio min of meer concrete plannen voor 3 accu fabrieken: 1 in Duitsland, 1 in Spanje en 1 in Zweden (via een samenwerking met Northvolt dat deels in handen is van de Duitsers). Voor fabriek nummer 4 hadden zij aanvankelijk Oost-Europa in het vizier, maar nu lonkt de Verenigde Staten dus.

Volkswagen wacht af wat er van de Europese Green Deal terechtkomt en geeft aan een subsidieregeling à la de Amerikaanse plannen als noodzakelijk om het vestigingsklimaat hier interessant te houden. Dat kreeg eerder al een knauw door de energie-afhankelijkheid van Rusland die de energieprijzen omhoog stuwden en de winstmarges in Europa onder druk zetten.

Reageren is niet mogelijk.