Werknemer legt 10 cent per kilometer toe op zakelijke ritten

0

Op iedere kilometer die werknemers zakelijk rijden, leggen zij gemiddeld 10 cent toe. Het gros van de autorijders krijgt namelijk te weinig uitbetaald, zo blijkt uit een peiling van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).

Hoewel het kabinet de onbelaste kilometervergoeding per 1 januari heeft verhoogd van 19 naar 21 cent per kilometer krijgt nog steeds meer dan 80 procent van de zakelijke rijders een te lage onkostenvergoeding uitgekeerd door hun werkgever. Uit nieuwe berekeningen van de VZR blijkt dat de werkelijke vergoeding 31 cent per kilometer zou moeten zijn. “Gemiddeld leggen zakelijk rijders er dus een dubbeltje per kilometer op toe”, aldus voorzitter Jan van Delft.

De VZR is weliswaar blij met de verhoging die het kabinet heeft doorgevoerd, maar vindt het nog niet voldoende. “Het moet naar een redelijk en billijk niveau, zodat men er niet op toelegt als er zakelijke ritten met je privéauto worden gemaakt”. Maar een verdere verhoging kost de schatkist honderden miljoenen. Van Delft vindt dat te verantwoorden, maar hij adviseert mensen ook om in gesprek te gaan met werkgevers over een hogere vergoeding. Voor het geval de regering Rutte IV andere uitgaven belangrijker vindt.

Reageren is niet mogelijk.