Toekomsbestendige luxe: Mercedes-Maybach EQS SUV

0

Er is een geitenpaadje voor mensen die perse liever op e-fuel rijden, maar voor de rest wacht iedereen voor wat betreft zijn of haar ritten van A naar B een elektrische toekomst. Dus ook de multimiljonair. Mercedes speelt daar op in door van de de EQS SUV een Maybach variant te lanceren. Die auto vormt qua luxe momenteel de top van wat op elektrisch gebied momenteel verkrijgbaar is. Mercedes lanceerde eerder al Maybach versies van de S-klasse en GLS. Die modellen zijn echter niet volledig emissievrij.

Uiteraard is de Maybach versie van de EQS SUV, die zijn debuut op de Shanghai Motor Show beleeft, direct herkenbaar als ‘Maybach’. Dit betekent een prominente grille met verticale spijlen, extreem veel chroom, lichtgevende treeplanken, de obligate 21 of 22 inch putdeksel wielen en, indien er circa 20.000 euro wordt bijbetaald, een two-tone afwerking voor het corpulente koetswerk.

MercedesMaybachEQSsuv

Die speciale lak is zo duur vanwege het vele handwerk dat er voor nodig is. Mercedes leidt fabriekspersoneel speciaal op om de carrosserie af te plakken en tussen het spuiten door wordt er meerdere keren met de hand geschuurd zodat er minder hoogteverschil tussen de laklagen zit. Bij de meeste two-tone lakken kun je de scheidingslijn echt voelen, maar bij deze Maybach zou dat minder het geval moeten zijn.

MercedesMaybachEQSsuv15

Ook nieuw is de volledig vlakke plaat voorop. Bij de normale EQS zie je daar de radar zitten, maar nu dient de volledige grille als radar. Het oogt allemaal net even wat netter afgewerkt. Ook staat het Mercedes-logo nu trots op de motorkap. Volgens Maybach gaat de rechtopstaande ster niet ten koste van de actieradius.

MercedesMaybachEQSsuv16

Verder kan de Maybach versie aan de logo’s op de inzetstukken in de voorbumper en achter de zijruiten herkend worden. Daarnaast zijn de achterlicht units net even anders. Een frunk om bijvoorbeeld een natte laadkabel in op te bergen, is er niet. Die zou namelijk te hoog en ter ver naar achteren zitten, waardoor de chauffeur dan met zijn nette kleding tegen de vieze neus van de auto aan kan komen. Het is volgens  Mercedes overigens niet uitgesloten dat toekomstige modellen wel een frunk krijgen.

MercedesMaybachEQSsuv12

De Mercedes-Maybach EQS SUV is vooral bedoeld om je in te laten rijden. Terwijl de chauffeur het werk doet, kan de eigenaar lekker relaxen op een van de twee fauteuils achterin. Een achterbank is natuurlijk veel te burgerlijk voor zo’n auto.

MercedesMaybachEQSsuv8

Optioneel kan er gekozen worden voor het First Class Seating pakket, waarmee het interieur wordt voorzien van een dikke middentunnel met onder andere een champagnekoeler.

MercedesMaybachEQSsuv7

De accessoires zorgen er wel voor dat het volume van de kofferbak van de EQS SUV met ruim 200 liter krimpt tot 440 liter, maar dat zal geen dealbreaker zijn. Voor de vakantiebagage heeft de doelgroep natuurlijk een privéjet klaar staan.

MercedesMaybachEQSsuv5

Een groot verschil met de EQS SUV van Mercedes-Benz is de speciale hoedenplank. Deze is extra dik waardoor het afgesloten gevoel van een sedan zou zijn geëvenaard. Ook zorgt deze voor extra geluidsisolatie. Om elektrisch rijden in deze Maybach zo milieuvriendelijk te maken, is het leer gelooid op plantaardige basis met een vloeistof uit koffiebonendoppen.

MercedesMaybachEQSsuv9

De achter passagiers kunnen films kijken op 11,6 inch schermen, maar zij kunnen vanuit hun fauteuil ook de navigatie instellen. Speciaal voor de chauffeur is er een Maybach modus voor het Hyperscreen op het dashboard. Hierbij bewegen de naalden van de tellers “als een zijden sjaal door de wind”. Een vorm van secundaire arbeidsvoorwaarde blijkbaar.

MercedesMaybachEQSsuv19

Of het nou gaat om het lucht geveerde onderstel (met een extra Maybach comfort modus), de tot het maximale doorgevoerde geluidsisolatie, de regeling van de interieurluchtkwaliteit of het royale gebruik van hout en leer: werkelijk alle registers zijn open getrokken om de kritische doelgroep in de watten te leggen.

MercedesMaybachEQSsuv18

De Mercedes-Maybach EQS SUV wordt standaard geleverd als ‘680’. Dit betekent dat de chauffeur 658 pk en 950 Nm tot zijn beschikking heeft. Daarmee kan hij de Mercedes-Maybach EQS SUV trillingvrij in alle stilte in 4,4 seconden naar 100 km/u laten sprinten. Vervolgens zoeft de dikke Duitser door naar een topsnelheid van 210 km/u. Optimale tractie is gegarandeerd omdat elke as over zijn eigen elektromotor beschikt.

MercedesMaybachEQSsuv3

De benodigde stroom is afkomstig van een 107.8 kWh batterij. Die accu-unit is reeds bekend uit  andere Mercedes EQS modellen. Qua range moet je denken aan 600 km. Dat is een nette waarde, maar de actieradius valt toch een tikkeltje tegen aangezien de eveneens in Shanghai debuterende Volkswagen ID.7 liefst 700 km ver komt op een volle acculading. Ook de ‘gewone’ Mercedes-Benz EQS SUV 580 wordt in dit opzicht niet bepaald afgetroeft, want die kan 615 kilometer ver komen.

MercedesMaybachEQSsuv17

Om de voorkomen dat de Mercedes-Maybach EQS SUV bij zijn introductie al verouderd is, krijgt de decadent luxe versie alvast de updates die pas later voor de rest van de elektrische line-up beschikbaar komen. Zo koppelt de elektromotor op de vooras zich fysiek los van de wielen als zijn hulp niet gewenst is en wordt de warmte van de accu gebruikt voor de verwarming. Deze ingrepen voegen op papier geen actieradius toe, maar zouden in de praktijk wel een paar procentjes rijbereik moeten schelen.

MercedesMaybachEQSsuv11

Wanneer de Mercedes-Maybach EQS SUV in Nederland in de verkoop gaat, is nog niet bekend. Maar het zou een mooie dienstauto kunnen zijn voor prinses Amalia. Qua volslanke, ronde vormen vormen zij in ieder geval een perfect duo. Qua prijs moet er gedacht worden aan een bedrag van circa 245.000 euro. Dat is fors meer dan de ‘gewone’ Mercedes-Benz EQS SUV 580 moet opbrengen (174 mille als Luxury Line), maar goed, die is dan ook ‘slechts’ 544 pk en 858 Nm sterk.

MercedesMaybachEQSsuv13

In Stuttgart heeft men trouwens geen plannen voor een Maybach versie van de gewone EQS. Dat model is namelijk geen sedan maar een liftback, met alle kans op tocht in de nek als de chauffeur even in de kofferbak moet zijn van dien. Daar heeft de doelgroep helemaal geen zin in, noch in de relatief beperkte hoofdruimte achterin van de gewone EQS.

 

Reageren is niet mogelijk.