Rijbereik koning: Volkswagen ID.7

0

Volkswagen heeft zijn nieuwe elektrische vlaggenschip, de ID.7 klaar. Kenmerken zijn een extreem aerodynamische vorm en een vernieuwde elektrische aandrijflijn. Die vergroten samen zijn actieradius tot 700 km volgens de Europese WLTP-cyclus.

Het grote rijbereik maakt de ID.7 geschikt voor mensen die voor hun werk lange afstanden moeten afleggen. Ook zal het model om deze reden in de smaak vallen bi wagenpark beheerders, aldus Volkswagen. De autofabrikant uit Wolfsburg heeft veel werk gemaakt van het maximaliseren van het rijbereik van de sedan omdat de ID.7 een volledig elektrisch alternatief moet worden voor de Passat, Europa’s populairste D segment middenklasse.

VolkswagenID7c

De sedan werd maandag onthuld op de autoshow van Shanghai en online in Europa en New York. Hij zal vanaf het tweede semester in China te koop zijn en tegen het einde van het jaar in de Europese showrooms van Volkswagen arriveren. De Duitse versie zal in 2024 naar Amerikaanse dealers worden geëxporteerd.

VolkswagenID7b

De ID.7 wordt standaard geleverd met wat het merk een head-up display met augmented reality noemt, waarbij ritdetails (waaronder snelheid, verkeersborden en navigatie instructies), op ooghoogte op de voorruit worden geprojecteerd. Het display geeft de informatie 3-dimensionaal weer, zodat zaken als de huidige snelheid en snelheidslimiet op een virtuele voorgrond verschijnen, terwijl navigatiehulp en andere functies verder weg geprojecteerd lijken. Boven de middenconsole heeft de ID.7 een 15 inch touchscreen dat nieuw is voor de op het MEB platform gebaseerde modellen van Volkswagen. De lay-out van het display kan door de bestuurder worden aangepast. Een paar aanraakgevoelige schuifbalken onder het scherm worden gebruikt om de interieurtemperatuur en het volume van de geluidsindstallatie aan te passen.

Het ‘slimme’ glazen dak van de ID.7 kan elektronisch worden getransformeerd van helder naar ondoorzichtig, waardoor de temperatuur aan boord aangenaam blijft en er tegelijkertijd toch een panoramisch uitzicht wordt geboden.

VolkswagenID7d

De ventilatieopeningen in het dashboard van de ID.7 worden ook digitaal aangestuurd en zijn geautomatiseerd als onderdeel van wat Volkswagen een intelligent HVAC systeem noemt. De techniek kan een naderende bestuurder aan de hand van zijn sleutel detecteren om vervolgens te bepalen of de cabine gekoeld of voorverwarmd moet worden. De ventilatieopeningen richten zich recht op de inzittenden of sturen de luchtstroom naar elders. Verder reageren zij op spraakopdrachten. Als een bestuurder zegt dat zijn handen koud zijn, zal de ID.7 niet alleen het stuur verwarmen, maar ook verwarmde lucht naar de handen sturen.

De luchtweerstandscoëfficiënt van de ID.7 is een indrukwekkende 0,23; een waarde die identiek is aan die van de huidige Tesla Model 3. Het ontwerp van de sedan is gedecoreerd met led verlichting. Opvallende verlichte sier strips over het dashboard en de achterkant moeten voorkomen dat de ID.7 kil en zakelijk oogt.

Zijn aandrijflijn van 286 pk is de krachtigste elektromotor in een ID model van Volkswagen tot nu toe. Daarnaast beschikt de krachtbron over het hoogste koppel. Tot de gedeeltelijk zelfrijdende functies van de ID.7 behoort Travel Assist, dat de zijdelingse en longitudinale controle over het voertuig kan overnemen. De ID.7 kan dit hulpsysteem ook gebruiken om geassisteerd van rijstrook te wisselen op snelwegen bij snelheden boven de 90 km/u. Hij heeft standaard parkeerhulp.

De ID.7 zal worden gebouwd in Emden, Duitsland, zowel voor de Amerikaanse als de Europese markt. In China zal het worden geproduceerd door Volkswagen’s joint venture met FAW. De instapprijs van de ID.7 zal in Duitsland ver onder de 60.000 euro liggen, zo melden bedrijfsbronnen.

Reageren is niet mogelijk.