Dit is de nieuwe Fiat 600

0

Afbeeldingen die op het internet zijn gelekt, laten zien dat de aanstaande kleine cross-over van Fiat, die tegen het einde van het jaar op een Stellantis platform zal worden gelanceerd, 600 zal heten.

Op de foto’s is namelijk een ‘600’ badge duidelijk zichtbaar op de grille. Verder is de invloed van de kleine, elektrische Nuova 500e onmiskenbaar.

De algehele vorm is vergelijkbaar met de huidige 500X cross-over, inclusief een aflopende daklijn aan de achterkant. De A-stijlen en afgeplatte voorruit lijken op die van de nieuwe Jeep Avenger. Beide modellen delen de tweede generatie van het e-CMP platform van Stellantis. Dat zal worden gebruikt voor diverse kleine auto’s en een paar compacte modellen voor diverse merken uit de Stellantis portefeuille.

De 600 wordt het eerste Fiat model op een Stellantis platform na de fusie van Peugeot SA en Fiat Chrysler Automobiles (FCA) in 2021. Samen vormden zij toen de nieuwe grote autogroep. De 600 zal naar verwachting tegen het einde van het jaar in de verkoop gaan met (volgens berichten in de Italiaanse nieuwsmedia) een mogelijke onthulling op 4 juli. Een vertegenwoordiger van Stellantis weigerde evenwel om commentaar te geven.

Fiat heeft de naam 600 gebruikt voor twee series kleine auto’s, die teruggaat tot de vervanging van de motor achterin voor de Topolino in 1955. Die versie van de 600 was in productie tot eind jaren zestig, met varianten waaronder de Multipla ultra-minibusje . Een tweede generatie werd eind jaren negentig gelanceerd als de Seicento (Italiaans voor 600) minicar en werd later omgedoopt tot de 600.

De Fiat 600 zal in het Poolse Tychy worden gebouwd in de voormalige fabriek van FCA, naast de Jeep Avenger, die afgelopen oktober werd onthuld en waarvan de leveringen in april in Italië zijn begonnen. Het e-CMP platform ondersteunt benzine-, diesel- en volledig elektrische aandrijflijnen. De Jeep Avenger wordt op de meeste Europese markten alleen verkocht als elektrische auto, waarbij versies met een 1,2 liter 3 cilinder benzinemotor alleen in Italië, Polen en Spanje worden aangeboden. De Fiat 600 zal naar verwachting hetzelfde patroon volgen. Eind 2023 zal ook een kleine cross-over van Alfa Romeo op basis van hetzelfde platform worden onthuld. Dat model komt in 2024 op de markt en zal ook in Tychy worden geassembleerd.

De 600 is het eerste geheel nieuwe model dat door het Italiaanse merk wordt onthuld sinds de volledig elektrische Nuova 500e in 2020. Stellantis zei op een analistenconferentie in februari dat er in de tweede helft van 2023 een 2-tal elektrische voertuigen van Fiat zullen worden gelanceerd, met een tweede mogelijk een Fiat versie van de Citroën Ami. Opel verkoopt al een afgeleide van deze vierwieler, de Rocks Electric. De Fiat-variant zou de naam Topolino nieuw leven in kunnen blazen, zo vertelden dealerbronnen vorig jaar.

Met weinig nieuwe producten in het afgelopen decennium is het Europese marktaandeel van Fiat sterk gedaald. Volgens branche organisatie ACEA steeg de afzet van Fiat in Europa in het eerste kwartaal met 7,5 procent tot 103.312 auto’s. De markt als geheel groeide echter met 18 procent en het marktaandeel van Fiat zakte zodoende van 3,5 procent in dezelfde periode in 2022 naar 3,2 procent in de eerste 3 maanden van dit jaar.

Reageren is niet mogelijk.