Mercedes verlaagt haar elektrische doelstellingen

0

Mercedes verlaagt haar elektrische doelstellingen. Het Duitse merk had aanvankelijk als doel om in 2025 de helft van haar verkopen te realiseren met auto’s die voorzien zijn van hybride of volledig elektrische aandrijftechniek. Maar die deadline wordt nu een jaar opgeschoven. Pas in 2026 zal de helft van de verkochte modellen van Mercedes hybride of elektrisch zijn.

Groepsvoorzitter Ola Källenius kondigde dit tijdens de Algemene Vergadering aan: “Hybride en elektrische voertuigen zullen tegen het midden van het decennium 50 procent van onze omzet uitmaken. Dat betekent intussen 2026”. In eerste instantie stond deze doelstelling gepland voor 2025. De baas van Mercedes rechtvaardigt dit uitstel niet, hij geeft simpelweg aan dat “het onze klanten zullen zijn die zullen beslissen hoe snel de overgang naar elektrisch rijden zal gaan”. Hij verzekert echter dat Mercedes nog steeds van plan is om in 2030 de doelstelling van “100 procent van de verkoop met volledig elektrische auto’s te halen, als de marktomstandigheden dit toelaten”.

Tot op heden bedraagt ​​het aandeel elektrische en hybride auto’s slechts 10 procent (eerste kwartaal van 2023; volledig elektrische auto’s hadden eind 2022 een verkoopaandeel van 5,8 procent). Hoewel emissievrij rijden in opkomst is, lijkt het ambitieus om binnen 3 jaar pariteit te bereiken. Worden ook de plug-in modellen meegerekend, dan verkocht het merk Mercedes vorig jaar 319.200 exemplaren (15 procent van de mix), oftewel 19 procent meer ten opzichte van 2021. Dat de transitie minder snel verloopt dan Källenius had gehoopt, komt doordat de elektrische modellen EQE en EQS in China niet aanslaan. Auto’s van lokale fabrikanten bieden dezelfde techniek, maar dan tegen fors lagere prijzen.

MercedesBenzLaadstation

Om zijn klanten te ondersteunen in deze energietransitie, gaat de Duitse fabrikant net als Tesla een eigen oplaadnetwerk opzetten. Het doel is dan om tegen 2027 minimaal 10.000 punten te bouwen, te beginnen in Noord-Amerika. Mercedes wil zo het voorspelde tekort aan laadpalen “beheersbaar” maken.

Voor veel fabrikanten is 2030 de deadline om volledig elektrisch te gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Renault, Peugeot, Mercedes, Ford, Mini, Lexus of Fiat. Anderen willen echter sneller vooruit, zoals Opel (2028), Jaguar en Lotus (beide 2025) of zelfs Abarth en DS (beide 2024).

De deadline van 2035, waarin het verbod op de verkoop van thermische auto’s in Europa van kracht wordt, is onvermijdelijk. Aan de andere kant verschilt de snelheid waarmee fabrikanten overgaan op volledig elektrisch. Iedereen wil zijn doelstellingen halen, maar uiteindelijk is het de markt die bepaalt wanneer dat exact zal gebeuren.

Reageren is niet mogelijk.