Mitsubishi wil in China van geen wijken weten

0

Mitsubishi Motors heeft berichten in de media ontkend dat het van plan is om de Chinese automarkt te verlaten. Aanleiding zou zijn het feit dat de concurrentie tussen autofabrikanten daar steeds heviger wordt.

“Er zijn geen beslissingen genomen over het verlaten van de markt, maar het is duidelijk geworden dat we een plan nodig hebben om de problemen in China te overwinnen”, zei CEO Takao Kato dinsdag tijdens een persconferentie. De fabriek van Mitsubishi in Changsha, in de provincie Hunan, stopte in maart de productie. De joint venture-partner van de autofabrikant, Guangzhou Automobile Group, maakte toen voor het eerst in april geen lijst van de productie- en verkoopcijfers voor Mitsubishi bekend, wat leidde tot speculaties dat de 2 bedrijven de banden zouden verbreken.

Een vertegenwoordiger van GAC zei dat de weglating was gemaakt omdat de productieaantallen van Mitsubishi een klein deel van het totaal uitmaken en daarom in de categorie ‘overig’ waren ondergebracht. Kato zei dinsdag dat de fabriek van Mitsubishi in juni zoals gepland zal heropenen, hoewel de omstandigheden moeilijk blijven. De Outlander verkoopt niet goed in China, zei Kato, waar lokale firma’s zoals het door Warren Buffett gesteunde BYD dominant zijn, terwijl Japanse fabrikanten blijven stagneren of afglijden.

De detailhandelsverkopen van de automaker in China daalden tot 32.000 eenheden in het derde kwartaal van haar fiscale jaar (oktober t/m december 2022) en die cijfers zullen naar verwachting opnieuw dalen voor het kwartaal dat eindigde in 31 maart, zo zei de CEO van het bedrijf dinsdag. “We bespreken met onze partners in China hoe wij verder kunnen gaan”, zei Kato. “Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten”.

Reageren is niet mogelijk.