Jaguar: het geluid van onze V8 motor wordt bewaard in de British Library

0

Over 2 jaar herkent Jaguar niemand meer. Het exclusieve Britse automerk wil dan alleen nog maar volledig elektrische modellen verkopen. Maar Jaguar wil zijn afkomst niet loochenen en laat het geluid van haar V8 motor daarom bewaren door de British Library.

In het collectieve geheugen wordt Jaguar vooral geassocieerd met legendarische modellen als de XK, de E-Type en de XJ. Die hadden allemaal een 6, 8 of 12 cilinder motor die weliswaar de neiging hadden om olie te lekken, maar bovenal prachtig klonken. De 5,0 liter uitvoering van de huidige F-Type misstaat met zijn brullende klank in dit rijtje beslist niet. Maar vanaf 2025 zal dat allemaal geschiedenis zijn. Jaguar wil dan alleen nog maar elektrische auto’s verkopen. Om er zeker van te zijn dat haar emotionele erfgoed niet (helemaal) verloren gaat, heeft het merk nu het geluid van de V8 motor van de Jaguar F-Type R 75 opgenomen met de bedoeling de sound komende herfst te laten opslaan in de archieven van de prestigieuze British Library. De collectie aldaar omvat ook de originele, handgeschreven teksten van de Beatles, het door Bram Stoker gesigneerde manuscript van Dracula en brieven van zowel Winston Churchill als Charles Darwin en Abraham Lincoln.

JaguarFtypeV8motorgeluid

Door volledig elektrisch te worden, sluit Jaguar een hoofdstuk van de Britse autoproductie af. Het merk geldt als een van de naoorlogse succesverhalen van het Verenigd Koninkrijk, toen het devies ‘export or bust’ was. En Jaguar wist met name Amerikaanse autoliefhebbers te bekoren met haar krachtige 6 cilinder lijn motor. Begin jaren zeventig volgde de beroemde V12 en nu oogst het Britse merk nog veel plezier met haar machtige en muzikale V8 uit de F-Type. Die sportwagen is met zijn laatste ronde bezig en dat betekent ook het einde van zijn verbrandingsmotor. Niet alleen van de V8 maar ook van de 2,0 liter 4 cilinder. Maar het laatste type motor is echter zelden een streling voor het oor.

Liefhebbers van de diepe klank van de V8 hoeven echter niet te wanhopen. Dit geluid kan namelijk binnenkort ‘worden opgesnoven’ in de nationale geluidsarchieven van Groot-Brittannië in de British Library. Daar zal het geluid van de V8 bewaard zal blijven. Het gaat daarbij om de viscerale klanken van de compressorunit uit de F-Type R 75, die goed is voor 575 pk en 700 Nm. Zijn geluid is inmiddels opgenomen in een speciaal daarvoor opgerichte akoestische ruimte in Gaydon in het technische centrum van Jaguar Land Rover. Het gaat om opnamen van 30 en 47 seconden, waarin de F-Type hard optrekt en een paar keer opschakelt. De F-Type R 75 Coupé heeft vierwielaandrijving en kan in 3,7 seconden naar 100 km/u sprinten. Hij houdt pas bij 300 km/u op met versnellen. Toen de F-Type in 2013 op de markt kwam, was het geluid (zowel van de 6- als 8-cilinders) te veel gecomponeerd, zo geeft Jaguar toe, met allerlei kunstmatige knallen en roffels. De engineers hebben er door de jaren heen aan geschaafd, waardoor het nu natuurlijker klinkt.

 

Reageren is niet mogelijk.