Hij komt, hij komt: de nieuwe Suzuki Swift

0

De nieuwe, vierde generatie Suzuki Swift is als concept te zien op de Japan Mobility Show. Zoals op deze foto’s te zien is, zou de ‘Swift Concept’ vrijwel productierijp moeten zijn.

Suzuki is van plan om, op weg naar een koolstof neutrale toekomst, een reeks nieuwe voertuigen te onthullen. Naast een SUV met de naam eVX, die de eerste volledig elektrische auto van het merk zal worden, zullen de Japanners op korte termijn de geheel nieuwe Swift presenteren. Die komt naar verwachting ergens in 2024 naar Nederland.

SuzukiSwiftConcept4

Het ontwerp is zondermeer evolutionair ten opzichte van de uitgaande Swift. Het zwevende dak effect dat wordt veroorzaakt door de verduisterde A-stijl blijft bestaan, maar dit strekt zich nu uit tot rond de raampartij van de auto en op zowel het dak als bij de buitenspiegels, waardoor de Suzuki een slanker uiterlijk krijgt. De Swift had traditioneel een sterk afgeronde carrosserie, maar bij de nieuwe editie is er sprake van een iets agressievere schouderlijn die uitmondt in de gebogen, clamshell-achtige motorkap.

SuzukiSwiftConceptJapanMobilityShow2

Dit is de eerste keer dat we de achterkant van de Swift Concept zien en hier kunnen we een nieuw ontwerp van de achterlichten zien, hoewel de vorm en positie van het cluster niet veel verschillen van die van de huidige Swift. Er is ook een dak spoiler en een zichtbare achteruitkijkcamera die uit de kofferklep steekt.

SuzukiSwiftConcept5

De eerste interieurfoto van de Swift Concept toont dat deze duidelijk verschilt van de cabine van het huidige model. Het stuur ziet er onveranderd uit, maar elders is het centrale touchscreen verplaatst naar de bovenkant van het opnieuw vormgegeven dashboard, met daaronder een serie fysieke klimaatknoppen. Er zit zelfs een cd-speler onder, hoewel wij moeten afwachten of deze accessoire ook op de Europese modellen komt. Vóór de bestuurder zijn de toerenteller en snelheidsmeter nieuw, met een eenvoudiger ontwerp. De start/stop-knop van de motor blijft aan de rechterkant van het stuur. Ook de automatische keuzehendel ziet er onveranderd uit ten opzichte van de huidige auto.

maruti suzuki 4th gen swift debuts at japan mobility show 1

Autointernationaal.nl verwacht dat de nieuwe Swift (net als het huidige model) uitsluitend als mild hybride wordt aangeboden. De vierde generatie zal hetzelfde Heartect platform zal gebruiken. Daarmee is hybride assistentie met 48 volt mogelijk. De achterkant van de Swift Concept is dan ook voorzien van een ‘HYBRID’ badge.

 

Reageren is niet mogelijk.