Lancia is terug: nieuwe Ypsilon onthuld in volle glorie

0

De vijfde generatie Ypsilon van Lancia zal zowel in hybride als batterij-elektrische uitvoering worden aangeboden. Het model promoveert in dit kader van het A- naar het B-segment.

De compleet nieuwe Ypsilon kon zonder enige camouflage worden betrapt tijdens een foto shoot in Italië, waardoor de buitenwereld nu een volledig onbelemmerd zicht heeft op de auto waarmee Lancia de exportdraad weer wil oppakken. De officiële onthulling en marktintroductie zal later dit jaar, op 14 februari, plaatsvinden.

LanciaYpsilonFotoShoot2

Lancia verkoopt de huidige Ypsilon sinds 2011. Aanvankelijk in heel Europa, maar nadat het vorige management van Fiat Chrysler Automobiles besloten had om geen geld meer te investeren in dit Italiaanse luxemerk, mocht het model nog een soort van afscheidstour maken op de thuismarkt. Die is nog steeds niet voltooid want de Ypsilon blijkt in eigen land nog steeds zeer geliefd te zijn. Om te zeggen dat hij verouderd is, zou een understatement zijn, maar dat boeit chauvinistische Italianen die een auto zoeken die praktischer is dan een Fiat 500 en minder rudimentair dan een Panda niet.

LanciaYpsilonFotoShoot6

Toch laten de verkoopstatistieken zien dat de belangstelling voor de Ypsilon in Italië de laatste maanden aan het verflauwen is. Terwijl de autoverkopen daar in november met 16,2 procent toenamen, steeg het aantal registraties van de kleine Lancia met ‘slechts’ 10,2 procent. Gelukkig was het nieuwe moederbedrijf Stellantis wel bereid om te investeren in een volledig nieuwe generatie. Die lijkt in niets meer op zijn voorganger.

LanciaYpsilonFotoShoot3

Het specifieke exemplaar dat kon worden betrapt tijdens de foto shoot, is afgewerkt in een donkerblauwe tint en heeft een aantal zwarte accenten. De voorkant wordt gekenmerkt door een gedeelde led lichtbalk met een klein centraal element dat verticaal doorloopt. De koplampen bevinden zich iets lager en er is een zwarte grille. Op andere foto’s kunnen we zien dat de nieuwe hatchback glanzend zwarte velgen met zilveren sierelementen heeft. De dikke C-stijlen hebben ook een glanzend zwarte afwerking en het blauw / zwarte thema wordt aan de achterkant voortgezet met een zwarte dak spoiler en een zwarte achterklep met een groot Lancia logo. De set ronde led achterlichten springt direct in het oog en voorkomt dat het uiterlijk van de nieuwe Ypsilon als ‘inwisselbaar’ kan worden bestempeld.

LanciaYpsilonFotoShoot4

Deze foto’s geven ons ook een kijkje in het interieur van de auto. Het meest opvallende element is het digitale instrumentenpaneel en het grote, horizontale infotainmentdisplay. Lancia heeft ook een intrigerende middenconsole ontworpen met een groot rond kussen dat Autointernationaal.nl doet denken aan het helikopterplatform dat aan de zijkant van het Burj Al Arab hotel in Dubai is bevestigd.

LanciaYpsilonFotoShoot7

Lancia heeft bevestigd dat het de nieuwe Ypsilon in mild hybride en volledig elektrische uitvoering zal gaan verkopen. De laatste versie deelt veel van zijn componenten met zowel de Fiat 600e en Jeep Avenger als de Peugeot e-208, wat betekent dat er waarschijnlijk sprake zal zijn van een elektromotor van 154 pk die van stroom voorzien wordt van een accupakket van 54 kWh. De mild hybride versie heeft een 1,2 liter turbobenzinemotor van 100 of 136 pk die standaard gekoppeld is aan een 6-traps automaat met dubbele koppeling.

LanciaYpsilonFotoShoot5

De officiële wereldpremière van de nieuwe Ypsilon staat gepland voor 14 februari.

Reageren is niet mogelijk.