Toyota verhoogt winstverwachting

0

Toyota heeft haar winstverwachting voor het hele boekjaar, dat op 31 maart aanstaande afloopt, verhoogd. De grootste autofabrikant ter wereld rekent er nu op dat er een recordbedrag aan de strijkstok blijft hangen.

De Japanse autoproducent meldde eerder al in de afgelopen maanden recordverkopen te hebben gerealiseerd. Toyota profiteert van een sterk herstel van de vraag in alle wereldregio’s. Tegelijkertijd nemen de problemen in de aanvoerketen af. De cijfers van het financiële jaar 1 april 2023 t/m 31 maart 2024 kunnen verder worden opgepoetst dankzij een goedkopere Japanse yen.

Toyota rekent nu op een jaarwinst van 4,5 biljoen yen (omgerekend 28 miljard euro). Eerder werd door het Japanse bedrijf uitgegaan van een nettowinst van 3,95 biljoen yen. In het afgelopen kwartaal nam de winst van de autofabrikant met 86 procent toe tot bijna 1,4 biljoen yen. Nu de belangstelling bij de consument voor volledig elektrische voertuigen in zowel Europa als Noord Amerika is verflauwd, weet Toyota uitstekend zaken te doen met haar margerijke hybride modellen.

De vraag naar de auto’s van Toyota is daardoor flink toegenomen en de productie heeft zich aanzienlijk kunnen herstellen omdat er niet langer sprake is van een tekort aan halfgeleiders. Deze schaarste trof de autobranche de afgelopen jaren midscheeps. Maar nu is Toyota dus weer helemaal boven jan. Vorige week liet het bedrijf weten in 2023 een recordaantal van ruim 11 miljoen auto’s te hebben verkocht. De Japanse fabrikant verstevigde daarmee haar positie als grootste autoproducent ter wereld.

Reageren is niet mogelijk.