Zwartboek China (3): Chinese spionagesoftware op computersystemen

0

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft vorig jaar Chinese spionagesoftware (malware) op een computersysteem van de krijgsmacht gevonden. Volgens de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ging het om “geavanceerde” malware die is geplaatst door een Chinese staatsinstelling.

De malware werd gevonden op een losstaand computernetwerk binnen de krijgsmacht. Dat netwerk werd gebruikt voor niet gerubriceerde Research and Development (R&D). “Doordat dit systeem op zichzelf stond, leidde dit niet tot schade aan het netwerk van Defensie”, aldus de MIVD. Het netwerk telde minder dan 50 gebruikers.

De inlichtingendienst heeft ook een technisch rapport over de werkwijze van de Chinese staatshackers openbaar gemaakt. Dat gebeurt voor het eerst. Op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) kan men de kenmerken van de spionagesoftware lezen. Het gaat om malware die wordt ingezet bij systemen (FortiGate) van het bedrijf Fortinet. Met dit systeem kunnen computer gebruikers veilig en beschermd op afstand werken. Volgens de MIVD maakten de Chinezen gebruik van “een bekende kwetsbaarheid in FortiGate apparaten”.

De MIVD waarschuwt al jaren voor spionage door China. “Het is belangrijk om dergelijke spionageactiviteiten van China serieus te nemen. Alleen zo verhogen wij de internationale weerbaarheid tegen dit soort cyberspionage”, aldus demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie.

Het plaatsen van spionagesoftware laat er geen misverstand over bestaan wat de ware aard is van China. Autoconsumenten dienen daar goed bewust van te zijn. China is geen Japan of Zuid-Korea. Die landen willen zoveel mogelijk auto’s naar Westerse afzetmarkten exporteren. Je kan kritiek hebben op de afscherming van hun eigen thuismarkt, waardoor er geen sprake is van een gelijk speelveld, maar Japan noch Zuid-Korea hebben vijandige bedoelingen. De geschiedenis van de laatste 70 jaar is daar het bewijs van.

China heeft wel vijandige bedoelingen. Dat blijkt niet alleen uit de door een Chinese staatsinstelling geplaatste geavanceerde malvare. De schellen vallen van je ogen als je naar de geclaimde territoriale wateren kijkt. China laat daarmee zien geen enkel respect te hebben voor buurlanden (niet verwonderlijk voor een land waar de mensenrechten in eigen land ook met voeten getreden wordt). Vergelijk de claims met welke delen van Europa volgens nazi Duitsland tot het Derde Rijk behoorde. We weten allemaal waar dit toe heeft geleid.

Probeer dus met een zo groot mogelijk boog om alles wat uit China komt heen te lopen. Voor sommige producten zal dat lastig zijn, maar voor auto’s is dat eenvoudig. China moet niet machtiger worden dan het al is. In het eerste gedeelte van dit nieuwsbericht heb je kunnen lezen wat de geheime agenda van het dictatoriale bewind in Peking is. Jij kan een steentje bijdragen als het gaat om de voet dwars te zetten bij China. Gewoon door GEEN CHINESE AUTO TE KOPEN.

Alle Chinese spionagesoftware moet ons land uit. Indirect kan jij daar bij helpen door er voor te zorgen dat er zo min mogelijk auto’s uit China in ons straatbeeld verschijnen.

Reageren is niet mogelijk.