Volvo: XC40 Recharge wordt EX40 (en C40 Recharge wordt EC40)

0

Volvo, dat in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s wil verkopen, introduceert een aantal upgrades voor haar auto’s met een stekker. Tegelijkertijd stroomlijnt c.q. standaardiseert de fabrikant diverse modelnamen om zo de transparantie voor klanten te vergroten.

De volledig elektrische XC40 Recharge en C40 Recharge modellen krijgen respectievelijk de naam EX40 en EC40. Daarmee sluiten zij beter aan op de namen van de andere volledig emissievrije types van Volvo: de EX30, de EX90 en de (niet in Nederland leverbare) EM90. De naam XC40 blijft voor de modellen met verbrandingsmotor gehandhaafd.

VolvoEC40EX40

De naamsverandering weerspiegelt volgens de importeur de transformatie van het merk naar een volledig elektrisch gamma. In 2023 vertegenwoordigden volledig emissievrije auto’s 16 procent van Volvo’s wereldwijde verkoopvolumes; een stijging van 70 procent ten opzichte van 2022. De EX30, EX90 en EM90 komen allemaal dit jaar op de weg en brengen het aantal volledig elektrische modellen in zijn product portfolio op 5, met nog een aantal nieuwe modellen in het verschiet. In Nederland zijn de volledig elektrische Volvo modellen momenteel goed voor ruim 70 procent van de verkopen.

De update omvat ook de verwijdering van de Recharge badge van de plug-in hybride modellen, die nu worden aangeduid met T6 of T8 om de verschillende uitgangsvermogens te duiden. De nieuwe, gestroomlijnde standaard voor modelnamen maakt het voor bestaande en nieuwe klanten die op zoek zijn naar een nieuwe Volvo gemakkelijker om te begrijpen welke types volledig elektrisch zijn en welke in de (plug-in) hybride categorie thuishoren.

VolvoEC40EX40b

 

Performance pakket

Volvo introduceert in een aantal markten, waaronder Nederland, ook een nieuw Performance softwarepakket voor de EX40 en EC40 Twin Motor varianten (ook beschikbaar als upgrade voor het vorige modeljaar). Het pakket, dat het vermogen met 34 pk verhoogt voor een snellere acceleratie, omvat ook een sportievere ‘gaspedaal’ respons en een ‘Performance’ rijmodus om de volledige 442 pk te benutten. Voor de Nederlandse markt zal de Performance software worden aangeboden als een optioneel upgradepakket via de Volvo Cars app bij het bestellen van een nieuwe auto. Bestuurders van een C40 en of een elektrische XC40 Recharge uit het vorige modeljaar kunnen de software kopen en downloaden.

Volvo 40 Series Black Edition Interior

 

EX40, EC40 en XC40 als Black Edition

Tot slot introduceert Volvo een speciale Black Edition voor de EX40, EC40 en XC40. Vorig jaar gelanceerde het Zweedse automerk een soortgelijke uitvoering van de XC60 en die was een groot succes, vandaar. De Black Edition modellen worden geleverd met Onyx Black lak, hoogglans zwarte badging, 20 inch 5-spaaks velgen in hoogglans zwart en de keuze tussen een Microtech of textiel Charcoal interieur.

Volvo EC40 and Volvo EX40 Black Edition

 

Reageren is niet mogelijk.