Fiat-baas wil de Multipla nieuw leven inblazen

0

Tijdens een interview sprak Olivier François, de baas van Fiat, over zijn wens om een ​​model te lanceren in de stijl van de Multipla.

De spirituele opvolger van het meest omstreden model uit de geschiedenis van het Italiaanse automerk wordt echter geen MPV, maar een SUV. Mogelijk gaat het om het model dat gepland staat voor een debuut in 2025 en dat momenteen onder de codenaam UV5 wordt ontwikkeld.

FiatMultipla3

François zei op interessante en wellicht niet onbelangrijke wijze over de Multipla. “Ik zou graag weer zulke auto’s willen maken”. Betekent dit dat een terugkeer van deze Fiat, die niemand koud liet, op de agenda staat? Misschien, maar waarschijnlijk niet op de manier die je zou verwachten.

FiatMultipla2

De Multipla uit het eerste decennium van deze eeuw was een opmerkelijke auto. Niet alleen vanwege zijn uiterlijk, maar ook omdat hij ondanks een lengte van slechts 4 meter (3,99 meter om precies te zijn) 6 mensen kon vervoeren dankzij 2 rijen van elk 3 stoelen. Het koffervolume was niet het kind van de rekening, want dat bedroeg 430 liter.

Fiat600Multipla2

Francois noemde vervolgens de 600 Multipla uit de jaren vijftig van de vorige eeuw die een al even bijzondere stijl had (namelijk een vrijwel symmetrisch profiel), met als gevolg dat de voor- en achterkant tot verwarring zou kunnen leiden: it it coming or going? François prijst de vindingrijkheid van het atypische ontwerp van deze voertuigen.

Fiat600Multipla

Ondanks de lof van François voor de efficiënte ruimtebenutting van de oude Multipla modellen, zou een eventuele nieuwe generatie niet als MPV maar als SUV het levenslicht moeten gaan zien. Volgens informatie van Autointernationaal.nl ontwikkelt Fiat momenteel een SUV met de codenaam UV5 op basis van het Stellantis Smart Car platform. Dit wil zeggen dat het gaat om een technische neef van de toekomstige Citroën C3 Aircross en de nieuwe Opel Frontera. Het merk met het bliksemlogo heeft al verklapt dat haar SUV, die de Crossland gaat aflossen, “zeer ruim en veelzijdigheid” wordt bij een carrosserielengte van ongeveer 4,40 meter. Dit aspect zou Fiat kunnen helpen de modelnaam Multipla af te stoffen, vooral omdat sommigen intern al de bijnaam ‘New Multipla’ hebben gegeven aan het UV5 project. Het zou de productieversie moeten zijn van de vorige maand gepresenteerde conceptstudie voor een wereldwijd te verkopen SUV.

FiatConceptSUV

Of dit betekent dat de ‘New Multipla, die in Marokko gebouwd gaat worden, 3 stoelen voorin krijgt om zich te onderscheiden van zijn Franse en Duitse equivalenten, is evenwel nog niet zeker. Duidelijk is wel dat de SUV zal worden aangeboden in zowel elektrische als mild hybride vorm (en in sommige landen ook in een thermische uitvoering) en dat hij zowel de Tipo als de 500X zal vervangen.

Reageren is niet mogelijk.