Gedurfd: Nissan plant in de komende 30 maanden 6 nieuwe auto’s

0

Nissan is van plan de komende 2 jaar wereldwijd 34 nieuwe auto’s te lanceren. Het Japanse merk heeft aangekondigd dat het in de periode tot en met 2026 daarvan een 6-tal in Europa zal lanceren. Van die 34 nieuwe mondiale modellen zullen er 16 geëlektrificeerd zijn.

Nissan maakte vorig jaar al bekend dat het voortaan alleen nog maar elektrische auto’s gaat lanceren in Europa. De eerste die arriveert, is de nieuwe Micra die later dit jaar zal worden onthuld en die gebaseerd zal zijn op dezelfde technologie als de onlangs gepresenteerde Renault 5 E-Tech.

NissanToekomstplannen3

In de pijplijn zit ook de opvolger van de Leaf. Dit model transformeert van hatchback tot een soort cross-over. De opvolger van de Leaf zal boven de nieuwe generatie Juke worden gepositioneerd. Dat model krijgt een volledig elektrische aandrijflijn, net als de nieuwe Micra en de opvolger van de Leaf.

Nissan hoopt dat in 2026 minimaal 40 procent van haar verkopen uit elektrische auto’s zal bestaan. Maar president en CEO Makoto Uchida kondigt aan dat het bedrijf tegen 2026 verbrandingsmotoren nog niet helemaal in de ban zal hebben gedaan. In ontwikkeling is een derde generatie van de zogeheten e-Power technologie. Die aandrijfvorm zal Nissan ook in Europa introduceren. Vergeleken met de huidige e-Power uitvoeringen van de Qashqai en de X-Trail zal de derde generatie technologie niet alleen 20 procent meer vermogen leveren en 10 procent zuiniger zijn, maar ook 20 procent goedkoper om te produceren.

 

Uchida beweert dat dit Nissan in staat zal stellen om tegen 2026 een kostenevenwicht te bereiken tussen hybride modellen en auto’s die alleen een benzinemotor onder de kap hebben. De baas van Nissan bevestigt ook dat het Japanse merk zal blijven samenwerken met de elektrische auto divisie van de Renault Group, Ampère. Doel van de krachtenbundeling is de lancering van een nieuwe generatie elektrische voertuigen, waaronder een compact model.

Nissan gaat echter ook 5 nieuwe modellen creëren op basis van één modulair platform, en deze “samen als gezin” ontwikkelen, aldus Uchida. Het platform maakt verschillende carrosserievarianten mogelijk, maar maakt gebruik van gestandaardiseerde carrosserie componenten. Volgens Uchida zal het ontwikkelen van de overige 4 versies op deze manier, zodra het hoofdvoertuig klaar is, de helft kosten en 4 maanden minder ontwikkelingstijd in beslag nemen. De productie van het eerste model dat gebruikmaakt van het nieuwe platform zal naar verwachting in 2027 beginnen.

NissanToekomstplannen4

Nissan werkt ook aan nieuwe batterijtechnologieën en is van plan zijn nikkel-kobalt-mangaan (NCM) lithium-ion accu’s, die worden gebruikt in de Ariya, “aanzienlijk te verbeteren”. Tegen 2028 zullen de verbeterde NCM-batterijen een 50 procent hogere energie dichtheid hebben, en zal snel opladen zal slechts half zo lang duren. Nissan werkt ook aan LFP-batterijen (lithium ferro fosfaat), zoals die worden gebruikt in de Citroen e-C3, en aan hoogwaardige solid-state batterijen. Beide zullen in 2028 in Nissan modellen verschijnen.

Reageren is niet mogelijk.