Hallmark ruilt Bentley in voor Aston Martin

0

Adrian Hallmark is per direct opgestapt als topman van Bentley. Kort nadat dit Britse dochtermerk van de Volkswagen Groep het nieuws bekendmaakte, waarbij werd verteld dat de CEO op eigen verzoek was afgetreden en dat de beslissing “in goed overleg” was genomen, kwam het bericht dat de topmanager ‘een functie elders’ gaat uitoefenen: Hallmark wordt namelijk de nieuwe CEO van Aston Martin.

Bij Aston Martin wordt Hallmark de opvolger moet worden van Amadeo Felisa van wie bekend was dat hij slechts tijdelijk leiding zou geven aan deze fabrikant van exclusieve auto’s. Het is nog niet bekend wie de nieuwe CEO van Bentley wordt. Hallmark (61, foto) kreeg in februari 2018 de leiding bij deze Volkswagen dochter. Daarvoor was hij werkzaam als directeur Strategie bij Jaguar Land Rover.

Bentley realiseerde onder leiding van Hallmark in 2022 een verkooprecord. Het aantal verkochte auto’s daalde vorig jaar echter. Volgens de scheidend topman kwam dat doordat diverse modellen het grootste gedeelte van hun levenscyclus achter zich hebben. Daarnaast zou de doelgroep van Bentley als gevolg van de onrust in de wereld momenteel de hand op de knip houden. Deze laatste verklaring laat zich evenwel niet rijmen met de recordverkopen die Ferrari en Lamborghini vorig jaar hebben gerealiseerd. Die merken hebben globaal even rijke klanten.

Of het vertrek van Hallmark bij Bentley verband houdt met het beslissing om de introductie van volledig elektrische modellen uit te stellen, is niet bekend. Aanvankelijk was het idee dat het inmiddels 104 jaar oude merk per 2030 alleen nog maar volledig elektrische auto’s zou verkopen. Dat plan belandde eerder deze week in de prullenbak omdat er momenteel meer vraag is naar stekker hybride modellen. Auto’s met dergelijke techniek gaat Bentley nu eerst aan zijn gamma toevoegen. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van de plug-in hybride V8 motor van zustermerk Porsche.

Met Hallmark haalt Aston Martin een zeer ervaren topmanager van luxe merken in huis. De CEO belandt echter in een heel ander nest dan hij gewend is. In plaats van te moeten onderhandelen met de hoofddirectie van de Volkswagen Groep over de toekomst van Bentley, zal Hallmark bij Aston Martin veel meer vrijheid hebben om een exclusief Britse automerk naar een grotere hoogte te tillen. Daar staat tegenover dat er geen zustermerken zijn (zoals Audi en Porsche) waarop voor technologische componenten een beroep kan worden gedaan. Bovendien zal Hallmark bij Aston Martin naar de pijpen moeten dansen van Lawrence Stroll. Die heeft bij dit merk de touwtjes in handen en staat niet bekend om een zachtzinnige behandeling van managers die in zijn ogen niet goed presteren.

Reageren is niet mogelijk.