Dit zijn de toekomstplannen van Kia

0

Kia breidt zijn assortiment volledig elektrische modellen gestaag uit. De Koreaanse gigant heeft tijdens haar ‘Investor Day 2024’ bevestigd dat het tegen 2027 zeker 15 nieuwe emissievrije voertuigen zal lanceren. Er werden op het evenement ook andere strategische aankondigingen gedaan, zoals verkoopdoelstellingen voor elektrische auto’s, investeringscijfers en technologische innovaties die wij de komende jaren van Kia kunnen verwachten.

Vorig jaar zei Kia dat het in de periode tot en met 2027 minimaal 9 nieuwe elektrische modellen in Europa zal lanceren. Nu hebben we een duidelijker idee van wanneer we dit nieuwe aanbod kunnen verwachten. Kia zei dat er tegen 2026 een 6-tal nieuwe modellen in de showrooms zullen arriveren: de EV3 later dit jaar, gevolgd door de EV2, EV4 en de EV5.

SongHoSung8

We hebben al een voorproefje gekregen van de EV3 in de vorm van een conceptversie van dit model dat eind 2023 werd gepresenteerd. Afgaande op eerdere showmodellen van Kia, zoals de EV9 Concept, zou de uiteindelijke productieversie van de EV3 er niet veel anders uit moeten zien dan de conceptversie. De nieuwe loot aan de elektrische stam zal in het derde kwartaal worden gelanceerd. De EV3 kan als het elektrische alternatief voor de Sportage worden beschouwd. Beide modellen hebben een vergelijkbaar formaat. Dit betekent dat de EV3 boven de Niro EV gepositioneerd zal worden en een formaat krijgt dat vergelijkbaar is met dat van de Peugeot E-3008..

KiaEV3concept4

Gelijktijdig met het conceptversie van de EV3 (zie bovenstaande foto) werd vorig jaar tijdens de ‘EV Day’ de EV4 in conceptvorm onthuld. Op de Investor Day werd ook verwezen naar dit model, al werd er geen specifieke lanceringsdatum bekendgemaakt. Van dezelfde stand van zaken is sprake voor wat betreft de EV5. Deze elektrische SUV, die qua formaat kan wedijveren met de Tesla Model Y en de Audi Q6 e-Tron, is zojuist in China in productie genomen. Europa is niet voor 2025 aan de beurt, maar of het dan om exact dezelfde auto zal gaan, is nog niet duidelijk.

 

EV2

Kia werkt ook aan een EV2. Van dit model was tijdens de Investor Day nog geen conceptversie te zien. De verwachting is dat Kia die later dit jaar zal presenteren. Wel weten we nu dat de EV2  in 2026 op de markt zal komen als antwoord op onder andere de BYD Dolphin en Volkswagen ID.2.

KiaEV2concept

Feitelijk is er dus sprake van een elektrisch alternatief voor de Kia modellen Rio Stonic. De computertekening, afkomstig van een Aziatische website, geeft een idee van hoe de EV2 er uit zou kunnen gaan zien. Kia wil dit model namelijk ook in India gaan bouwen en verkopen.

 

EV9 GT

Kia herbevestigde zijn plannen voor elektrische performance modellen met een GT badge door aan te kondigen dat er in januari 2025 een EV9 GT zal worden gepresenteerd. De EV9 is als SUV met 7 zitplaatsen het vlaggenschip van Kia’s elektrische assortiment. Hoewel specifieke details nog moeten worden aangekondigd, zal de GT uitvoering een aandrijflijn met 2 motoren krijgen die samen voor een aanzienlijk hoger systeemvermogen zorgen dan de 385 pk van de huidige AWD uitvoering van de EV9. De 576 pk sterke aandrijflijn van de EV6 GT is zeker een reële optie. Er wordt gestreefd naar een acceleratietijd (0 – 100 km/u) van minder dan 4 seconden. Verder zal de EV9 GT worden geleverd met verbeterde ophanging en remmen om met het extra vermogen om te gaan.

 

EV6 Facelift

Ook het eerste EV model van Kia, de EV6, wordt niet vergeten. Deze elektrische auto kan rekenen op een mid-life facelift. Die staat gepland voor het tweede kwartaal, gevolgd door een update van de sportievere GT-versie in het vierde kwartaal. Onlangs werd een update gepresenteerd van het zustermodel van de EV6, de Hyundai Ioniq 5. Daarvan neemt de batterijgrootte toe van 77,4 kWh naar 84 kWh. Aangezien de EV6 hetzelfde E-GMP platform gebruikt, ligt een soortgelijke update van Kia voor haar EV6 voor de hand.

 

Sportage

Er werd op de Investor Day niet alleen aandacht besteed aan elektrische voertuigen. Kia onthulde dat haar populairste model in Europa, de Sportage, later dit jaar een midlife-update zal ondergaan. Details moeten nog bekend worden gemaakt. Kia zei ook dat het “behendig zal reageren op veranderingen op de automarkt” door zijn assortiment hybride voertuigen uit te breiden van de huidige 6 modellen naar 9 types in 2028.

 

Verkoopdoelstelling

Kia mikt voor wat betreft haar volledige elektrische modellen op 1,6 miljoen verkopen in 2030 wereldwijd, verspreid over 15 types. Dat is er eentje meer dan eerder werd aangekondigd. Kia zal minimaal 7 nieuwe elektrische modellen lanceren. Het Koreaanse bedrijf verkocht vorig jaar 3.085.771 auto’s en streeft ernaar dit aantal tegen 2030 te verhogen tot 4,3 miljoen. Om de interesse in elektrische auto’s te helpen vergroten, zal Kia helpen bij de bouw van meer dan 17.000 laadstations van Ionity ook in Europa.

 

Reageren is niet mogelijk.