Kia plaagt met de EV3

0

Kijkend naar het marktleiderschap van Kia in Nederland zou je het misschien niet zeggen, maar de Zuid-Koreaanse autofabrikant heeft het op Europees niveau al geruime tijd moeilijk om haar marktaandeel op peil te houden. Zowel de EV6 als de EV9 zijn weliswaar diverse keren in de prijzen gevallen, maar prijstechnisch zijn die modellen voor menig autoconsument in onze marktregio ver van mijn bed shows. Kia gaat daar op korte termijn wat aan doen, want later deze maand vindt de onthulling van de volledige nieuwe EV3 plaats.

Het nieuwe instapmodel uit Kia’s elektrische gamma zal de gedurfde, karakteristieke stijl van de conceptversie (en de EV9) behouden. In de wandelgangen wordt gesproken over een Nederlandse instapprijs net onder de 35.000 euro grens. Om ons in Europa alvast in de stemming te brengen voor de EV3, heeft Kia een aantal teaser afbeeldingen verspreid. Daarmee krijgen wij een preview van de aanstaande elektrische instapper van het Koreaanse automerk. Op 23 mei krijgen wij de EV3 in vol ornaat te zien en zullen ook de (eerste) specificaties bekend worden gemaakt.

KiaEV3plaag2

De plaagafbeeldingen bevestigen dat de EV3 een vierkant, hoekig design krijgt dat doen denken aan het vlaggenschip model van Kia, de EV9. Door af te zien van al te veel carrosserierondingen, kan de interieurruimte worden gemaximaliseerd. Het feit dat de wielen van de EV3 in de uithoeken van de carrosserie zijn geplaatst, dragen daar ook aan bij. Op de teasers komen de voor- en achterlichten vol in beeld, waarmee duidelijk wordt dat de nieuwe elektrische Kia de zogeheten Star Map verlichting van het merk krijgt, samen met een nieuwe interpretatie van de tijgerneus grille.

KiaEV3concept2

Terwijl de grote EV9 prijstechnisch een meer premium focus heeft, is de EV3 ontworpen om “de toegankelijkheid van elektrische mobiliteit te verbeteren”. Vandaar dat Kia er naar streeft om de instapversie van haar nieuwe model in Nederland voor minder dan 35.000 euro aan te bieden (voor andere Europese landen is het streeftarief 33.000 euro). Daarmee komt de EV3 schuin onder de minimaal 39.995 euro kostende Niro EV in het gamma. Hij zal dienen als indirecte opvolger voor de inmiddels zwaar verouderde e-Soul. In tegenstelling tot dit model en de Niro EV zal de EV3 gebruik maken van het zogeheten E-GMP platform van de Hyundai Motor Groep dat speciaal bestemd is voor elektrische auto’s. Er zijn diverse aandrijflijnen en batterijformaten gepland. De instapversie krijgt voorwielaandrijving en naar verwachting 204 pk. In tegenstelling tot de EV6 en EV9 maakt de EV6 geen gebruik van een elektrische architectuur van 800 Volt, maar zal de limiet bij 800 V liggen. Dit betekent een lagere laadsnelheden, maar ook gunstigere productiekosten.

KiaEV3plaag3

Volgend jaar krijgt de EV3 gezelschap van de op hetzelfde platform gebaseerde EV5. Dit model komt half boven de Niro EV in het gamma en is inmiddels in China in productie. Door de gespannen verhoudingen tussen dit land en Zuid-Korea, het thuisland van Kia, wordt het verkooppotentieel van de EV5 op de Chinese markt niet al te hoog ingeschat. Er zullen echter wel veel exemplaren op de boot richting Europa worden gezet. In Europa gaat de Kia EV3 onder andere concurreren met de Volvo EX30, de Peugeot e-2008 en de Jeep Avenger.

 

Reageren is niet mogelijk.