Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro

0

Audi breidt haar elektrische aanbod uit met een vierde model: de Q6 e-Tron. Eigenlijk had de lancering al anderhalf jaar geleden moeten plaatsvinden, maar de software divisie van de Volkswagen Groep had grote moeite met het elimineren van alle bugs. De vraag is nu: is de nieuwe Q6 e-Tron de moeite van het lange wachten waard geweest? Om die vraag te beantwoorden, kon in Spanje de Quattro worden getest.

De Q6 e-Tron is het begin van een modellenoffensief bij Audi. De afgelopen jaren is het stil geweest aan het introductiefront in Ingolstadt. Dat komt niet alleen door bovengenoemde problemen met het ontwikkelen van de juiste software, maar ook door de vele directiewisselingen. Dat wilde nogal eens leiden tot koersveranderingen, of de wens van de nieuwe CEO om zijn eigen accent te drukken op nieuwe modellen die in ontwikkeling waren. Al met al is Audi daardoor haar beroemde ‘voorsprong door techniek’ kwijtgeraat. Het waren BMW en Mercedes die de afgelopen jaren de toon zetten in het Duitse premium segment. Maar het eerste ei in de vorm van de Q6 e-Tron is nu gelegd. Op niet al te lange termijn kunnen wij ook een volledig elektrische A6 e-Tron (Avant) en een A5 (met verbrandingsmotoren; voortaan ook als Limousine omdat de A4 van het toneel verdwijnt) verwachten. Gelukkig maar, want de grotere lage modellen van Audi zijn al 6 à 9 jaar oud. De A3, de Q8 e-Tron en de e-Tron GT konden recentelijk wel rekenen op een opfrisbeurt.

AudiQ6eTronTest3

De ontwikkeling van de Q6 e-Tron liep parallel aan die van de nieuwe, elektrische Porsche Macan. Onderhuids delen zijn heel wat technologie. Maar door de genoemde softwareproblemen liep ook de marktintroductie van de Macan behoorlijk wat vertraging op. Audi is niet bang dat de introductie van haar nieuwe elektrische SUV zal leiden tot interne concurrentie binnen de Volkswagen Groep met Porsche. In plaats daarvan zal men vanuit Ingolstadt de pijlen gaan richten op BMW (de nieuwe iX3 komt volgend jaar), de opvolger van de Mercedes EQC (2026) en de Volvo EX60 (idem). Toch is de laatste jaren het speelveld veranderd. Dat komt niet alleen door de Tesla Model Y (die is flink goedkoper), maar ook bijvoorbeeld door de komst van de eerder deze week geteste Polestar 4 en Xpeng G6. Verder moet in 2026 ook de volledig elektrische opvolger van de Alfa Romeo Stelvio in de showroom staan.

AudiQ6eTronTest4

Op de vraag of Audi in deze sterk competitieve omgeving zal kunnen scoren met de Q6 e-Tron zal deze test (misschien) een antwoord kunnen geven. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de uiterlijke kwaliteiten van de nieuwe elektrische SUV bestempel ik zelf als ‘neutraal’. De Q6 e-Tron is zeker geen lelijke auto, maar van een look die verfrissend anders is, is geen sprake. Afijn, dat maakt de nieuwe elektrische SUV wel goed herkenbaar als een Audi. Die eigenschap zal overigens wel tot felle interne concurrentie met de Q8 e-Tron zorgen. Die is slechts 14 centimeter langer, maar niet breder. De Q8 e-Tron is met Quattro vierwielaandrijving slechts fractioneel duurder, maar legt het qua actieradius en laadsnelheid wel duidelijk af tegen zijn jongere broer. Dus deze elektrische Audi kan het nog moeilijk krijgen tot hij in 2027 of 2028 wordt afgelost.

AudiQ6eTronTest5

Voor diegenen die van mening zijn dat de Q6 e-Tron, ondanks zijn volledig gesloten Singleframe grille, de sportief ogende wielkasten, de opvallend scherpe lijnen in de flanken en de zwarte inzetstukken in de deuren (die de positie van de batterij ‘aangeven’) toch wat te conservatief van vorm is, komt er binnenkort een Sportback variant met een achterkant met coupé-allures. Die oogt vermoedelijk een stuk vlotter.

AudiQ6eTronTest6

De nieuwe Q6 e-Tron maakt wel indruk met zijn frontverlichting. Met de lichtblokken kan men namelijk allerlei kunstjes uithalen. De Matrix koplampen en de (verbeterde) OLED technologie van de (optionele) Active Digital Light Signature achter doen de verlichting als het ware tot leven komen. De indeling in verschillende segmenten laat bewegingen en figuren toe. De achterlichtunits kunnen trouwens andere weggebruikers waarschuwen voor dreigend gevaar. Bovendien zijn ze, net als de dag verlichting vóór, aan de eigen smaak aan te passen. Voor dit ‘personaliseren’ kan men in de toekomst ook de myAudi-app op de telefoon gebruiken.

AudiQ6eTronTest7

Daar waar de uiterlijke wijzingen als ‘evolutie’ bestempeld kunnen worden, is Audi veel radicaler te werk gegaan bij het ontwerpen van het interieur van de Q6 e-Tron. Hier is sprake van een duidelijk stijlbreuk met wat we van het merk gewend zijn. Om niet achter te blijven bij de concurrentie, is de nieuwe Audi voorzien van een 3-tal schermen: een 10,9 inch groot digitaal instrumentarium (Audi noemt dit als vanouds haar Virtual Cockpit), een touchscreen in de middenconsole dat 14,5 inch meet (samen vormen zij één, gebogen geheel; Audi hanteert daarom de ‘omschrijving’ Panorama display’) en een 10,9 inch groot exemplaar voor de bijrijder zodat die zich tijdens de rit kan vermaken met video’s, of de navigatie-instructies kan bijhouden als de bestuurder het te druk heeft met het in de gaten houden van de rest van het verkeer. Ook kan de voorpassagier alvast het volgende laadstation ‘zoeken’. De bestuurder wordt daarbij niet afgeleid want een zogeheten Active Privacy Mode zorgt er voor dat hij de inhoud van het scherm van de bijrijder tijdens het rijden niet kan zien.

AudiQ6eTronTest8

Het Panorama display van Audi oogt wat minder spectaculair dan het Hyperscreen van Mercedes, maar menigeen zal dat een goede zaak vinden. De bedieningsvriendelijkheid van het infotainment systeem is echter niet optimaal. De menustructuur is niet altijd even logisch en op het scherm zijn sommige weergaves net iets te klein, terwijl enkele gegevens van het head-up display juist een te groot deel van de voorruit opeisen. Naar je toe rollende verkeersborden en pijlen die ‘dankzij’ Augmented Reality groter en dan weer kleiner worden: het is bij momenten echt te veel van het goede. Op zich is het mogelijk om de weergegeven informatie tot een minimum te beperken, maar ook dat dien je in het keuzemenu aan te geven. Misschien brengt de ‘zelflerende’ en dus slimme stembediening wel soelaas, maar die kon tijdens de eerste kennismaking met de Q6 e-Tron nog niet worden getest.

AudiQ6eTronTest9

De Q6 e-Tron heeft een wielbasis van 2.899 millimeter. Dat zorgt voor een royale beenruimte op de achterbank, met als gevolg dat 2 volwassenen daar comfortabel kunnen zitten. In de kofferbak is ruimte voor 526 liter aan bagage. Met neergeklapte achterbank stijgt de capaciteit naar 1.529 liter bagage.

AudiQ6eTronTest10

Voorin is er een bergruimte (frunk) met een inhoud van 64 liter.

AudiQ6eTronTest11

Audi was jarenlang de autofabrikant met de hoogste bouwkwaliteit van haar interieurs, maar die reputatie heeft het merk de laatste jaren (net zoals de ‘voorsprong door techniek’) een beetje laten versloffen. De afwerking en de materiaalkeuze is nog steeds van een hoog niveau, maar voor de onderste helft van de deurpanelen en aan de onderkant van de stoelen is helaas goedkoop, hard plastic gebruikt. Jammer, want deze vorm van besparing hoort niet thuis in een premium product met een navenante prijsstelling. Voor wie dat belangrijk vindt: een flink deel van het interieur is uit gerecycleerde materialen vervaardigd.

AudiQ6eTronTest12

Zoals gezegd hebben Audi en Porsche samengewerkt bij de ontwikkeling van hun nieuwe elektrische SUV modellen. De Q6 e-Tron maakt gebruik van hetzelfde PPE platform als de Macan. De specificaties van de aandrijflijnen zijn echter verschillend. Audi biedt de keuze uit een Q6 e-Tron Quattro met 387 pk en een SQ6 die goed is voor 516 pk (en overigens ook vierwielaandrijving heeft). Sprinten vanuit stilstand naar 100 km/u lukt de Q6 e-Tron Quattro in 5,9 seconden. De SQ6 klaart deze klus in slechts 4,3 tellen.

AudiQ6eTronTest13

Met bovengenoemd duo zit de Q6 e-Tron in dezelfde prijsklasse als de Q8 e-Tron. Om de eerste Audi, passend bij het lagere getal in de type-aanduiding, goedkoper te maken, start komend najaar de levering van de Performance uitvoering. Die heeft slechts 1 motor en niet meer dan 326 pk. De naam ‘Performance’ is dus nogal misleidend. Of het moet betrekking hebben op de actieradius, want die bedraagt dankzij de combinatie van een 94,9 kWh batterij (netto) én een 150 kilo lager gewicht (in vergelijking met de Quattro uitvoering) 641 kilometer. In 2025 volgt de échte basisversie van de Q6. Die heeft een compactere, lichtere en dus ook goedkopere batterij van 83 kWh. Verder werkt Audi ook aan een extra krachtige RS Q6. De actieradius van de Q6 e-Tron Quattro bedraagt 625 kilometer, terwijl dat voor de krachtigere en nog iets zwaardere SQ6 circa 598 kilometer is. Dat zijn cijfers waar de Audi mee thuis kan komen, maar de Q6 e-Tron pronkt vooral met 800 volt laadtechnologie. Die biedt de mogelijkheid om de batterij met maximaal 270 kW vermogen snel op te laden. In 21 minuten kan die van 10 procent naar 80 procent worden gebracht. Een 10-tal minuten zou al moeten volstaan voor 255 extra kilometers. Omdat laadinstallaties die overweg kunnen met 800 volt laadtechnologie vooralsnog dun gezaaid zijn, beschikt de Q6 e-Tron over technologie waarmee er opgesplitst wordt in 400 volt en ontstaan er als het ware 2 accu’s die parallel met 135 kW kunnen worden opgeladen. De AC laadvoorzieningen heeft het gebruikelijke vermogen van 11 kW. Een boordlader van 22 kW wordt later dit jaar tegen meerprijs leverbaar.

AudiQ6eTronTest

Tijdens de test op een heuvelachtig parcours tussen Bilbao en San Sebastian kwam het stroomverbruik uit op 24 kWh. Dat is een hoog gemiddelde. Gelukkig zijn er verschillende niveaus van remenergierecuperatie en ook een B-stand. Die zorgen ook voor een forse vertraging bij het loslaten van het gaspedaal. Het is zeker mogelijk om hiermee het stroomverbruik te reduceren, maar op een bochtig parcours maakt dat het rijden er niet prettiger op.

AudiQ6eTronTest14

Bij de Q6 e-Tron ligt de focus (natuurlijk) net iets minder op rijdynamiek dan bij zijn technische evenknie, de Porsche Macan. Toch is de Audi zelfs met (optionele) luchtvering en adaptieve schokdempers vrij sportief geveerd. Er is natuurlijk keuze uit diverse standen, maar het verschil tussen Comfort en Dynamic is niet heel groot. Het door Audi gekozen compromis beviel evenwel prima. Het is bewonderenswaardig hoe deze 2.350 kilo zware SUV zich heel vlot van bocht naar bocht laat jagen. De carrosserie helt dan nauwelijks over, alleen de hoge zitpositie ‘herinnert’ je er nog aan dat je niet met een hete hatchback onder weg bent. De verdeling van het motor koppel over beide assen is van dien aard dat de Q6 e-Tron onder de meeste omstandigheden het karakter van een achterwiel aangedreven auto heeft. Audi gaat hem in de toekomst ook leveren met vierwielsturing, waarbij de achterwielen bij hogere snelheden een paar graden in dezelfde richting als de voorwielen meesturen. Die optie zal de stabiliteit en dus ook de rijdynamiek van de Q6 e-Tron kunnen vergroten.

AudiQ6eTronTest15

 

 

80%
80%
Awesome

Conclusie

Audi vraag 77.950 à 89.950 euro voor de Q6 e-Tron, afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau. Bestel je de duurste versie en vink je dan ook nog wat opties aan, dan komt het factuurbedrag gevaarlijk dicht bij de 100.000 euro. Dat is wel even slikken. Maar goed, een schrale troost is dat de Porsche Macan nóg duurder is. Al met al is de nieuwe Q6 e-Tron een degelijk doordachte elektrische SUV, maar het is geen model die de concurrentie terug naar de tekentafel zal sturen. Als Audi hem anderhalf jaar geleden had gelanceerd, dan misschien wel, maar inmiddels zijn er ook aantrekkelijke alternatieven als de Polestar 4 en de Xpeng G6 op de markt. Die zijn per saldo net zo goed en kunnen pronken met een meer onderscheidend design dan de wel erg voorspelbaar vormgegeven Q6 e-Tron.

  • 8
  • Beoordelingen door bezoekers (9)
    5.5

Reageren is niet mogelijk.