Nissan Micra Live

0

Niet alleen de Nederlandse premier zegt sorry. Er is ook een automerk dat zijn excuses maakt: Nissan. De Japanners erkennen dat de zoutloze Micra die nu in de showrooms staat een aanfluiting is. Althans, in de Europese kwaliteitsbeleving. Nissan belooft echter zijn leven te zullen gaan beteren. Met een compleet nieuwe, pittig ogende Micra die op de autosalon van Parijs zijn debuut beleeft.

Nissan Micra

Nissan pakt het bij de vijfde generatie totaal anders aan. Of beter: het Japanse automerk keert grotendeels op zijn schreden terug. De Micra die in 2010 met pensioen werd gestuurd, was een tamelijk origineel model. En op zijn minst voldoende bij de tijd. Maar de suffige editie die nu in de Nissan showrooms vierkante banden staat te kweken is weinig meer dan een veredelde budgetauto à la de Mitsubishi Space Star. Terecht dat de Europese autoconsument die niet lustte. Maar nu maakt Nissan het dus goed.

Nissan Micra

De vormgeving van de nieuwe Micra is een verschil van dag en nacht. Het model is een productievertaling van de vorig jaar op de autosalon van Genève gepresenteerde conceptstudie Sway. Die showauto kreeg toen reeds veel handen op elkaar. Anders dan de oude Micra nestelt het nieuwe, scherp gesneden model zich aan de top van het B segment. Het design kenmerkt zich door scherpe lijnen, een prominente plus merkkarakteristieke V-Motion grille, venijnig de wereld in turende lichtunits, verstopte achterdeurgrepen, een zwevende dakpartij à la de Opel Astra en achterlichten in boemerang vorm. De luchtweerstandcoëfficiënt bedraagt slechts 0,29.

Nissan Micra dashboard

Het dashboard is minder opvallend dan het exterieur en maakt vooral een veel degelijkere indruk dan de boordplank van zijn in Thailand gefabriceerde voorganger. Nissan is niet vies van hightech uitrusting en dat komt bij de nieuwe Micra tot uit in bijvoorbeeld in de hoofdsteunen ingebouwde Bose luidspeakers. De Japanners noemen dit “Bose Personal Space Virtual Audio Technology”. Er zijn overigens ook nog 4 gewone geluidsboxen in het interieur aanwezig. Samen vormen zij de cabine van de Micra volgens Nissan om tot een persoonlijke concertzaal.

Nissan Micra

Meer entertainment biedt de Nissan in de vorm van een 7-inch groot, centraal geplaatst kleurenscherm waarmee onder andere geschikt Apple CarPlay kan worden aangestuurd. Nissan beweert dat de Micra qua binnenruimte de grootste in zijn segment is, maar staaft dit verder niet met harde cijfers.

Nissan Micra achterbank

De nieuwe Micra wordt optioneel leverbaar met wat Nissan “Intelligent Drive” noemt: een actief veiligheidspakket dat bestaat uit zaken als Lane Departure Prevention, Emergency Braking met voetgangersdetectie, Around View Monitor, verkeersbordenherkenning, High Beam Assist en dode hoekdetectie. Nissan stelt dat de Micra daarmee over alle bouwstenen voor een autonoom rijdende auto beschikt. Net als zijn grote broers Qashqai en X-Trail wordt de Micra leverbaar met Active Ride Control; een systeem dat onderstuur moet voorkomen.

Nissan Micra motor

Nissan laat de nieuwe Micra niet meer in Azië bouwen, maar in een Franse Flins fabriek van alliantiepartner Renault. Onderhuids is het model namelijk grotendeels identiek aan de Clio. Van dit model neemt de nieuwe Micra de 0.9 TCe turbobenzinemotor en de 1.5 dCi diesel over. Beiden zijn goed voor 90 pk. Basiskrachtbron is de atmosferische 1,0 liter motor van de Twingo. Deze 3-pitter is voor de gelegenheid opgepept tot 75 pk.

Nissan Micra

Met deze instapmotor is de nieuwe Micra (dus) meer show dan go, maar dat is niet erg. De Nissan mag gezien worden! De Japanners begraven dus het idee van de wereldauto voor het B segment, op precies hetzelfde moment dat Ford denkt dat dit (in de vorm van de Ka+) het ei van Columbus is … De nieuwe Micra, die vanaf maart volgend jaar te koop is, richt zich specifiek op een Europees publiek én zorgt in onze marktregio voor werkgelegenheid. Wie kan daar niet trots op zijn?

Nissan Micra

Reageren is niet mogelijk.