Prijsvergelijking Porsche Panamera 4 E Hybrid

0

Porsche gaat de nieuwe Panamera vanaf begin volgend jaar ook weer leveren in hybride uitvoering. Daarmee komt het gamma van de exclusieve Duitser op vier modellen: 4S (440 pk), 4S Diesel (422 pk), Turbo (550 pk) en 4 E-Hybrid. De prijs van de hybride uitvoering bedraagt 114.700 euro.

Porsche Panamera 4 E Hybrid voorkant

Onder de kap zit een 2,9 liter grote, dubbel geblazen V6 benzinemotor die goed is voor 330 pk en 450 Nm. Hij is gekoppeld aan een 136 pk en 400 Nm sterke elektromotor. Het systeemvermogen bedraagt 462 pk en 700 Nm. Schakelen gaat middels een 8-traps PDK automaat met dubbele koppeling en de aandrijving vindt op alle vier de wielen plaats. Wie het gaspedaal volledig intrapt, kan in 4,6 seconden op 100 km/u zitten. De topsnelheid bedraagt 278 km/u.

Porsche Panamera 4 E Hybrid achterkant

Panamera 4 E-Hybrid heeft een relatief lage prijs

In volledig elektrische modus kan de Porsche Panamera 4 E-Hybrid 50 kilometer ver komen. De topsnelheid is dan beperkt tot 140 km/u (maar wie dat rijdt, is binnen een paar kilometer door zijn stroom heen). Het gemiddeld verbruik ligt volgens Porsche op 2,5 liter/100 km, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 56 gram/km. Deze emissiewaarde wordt, omdat de levering pas volgend jaar op gang komt, niet meer beloond met fiscaalvoordeel. Vanaf 1 januari geldt voor alle auto’s met een CO2-uitstoot van 51 gram/km of meer een bijtelling van 22 procent. Daarmee is de belastingdruk voor zakelijk rijders even hoog als bij auto’s met alleen een verbrandingsmotor Enkel hybride modellen met een emissiewaarde van maximaal 50 gram kunnen dan nog rekenen op een fiscaalvriendelijke behandeling (17 procent bijtelling). Het bestaansrecht ontleent de 4 E-Hybrid uitvoering aan zijn relatief lage prijs: hij is dankzij een veel lagere BPM heffing 16.400 euro goedkoper dan de 4S versie, die een CO2-uitstoot van 184 gram/km heeft.

Porsche

Mercedes

Panamera S-klasse
4 E-Hybrid 500 e Lang
114.700 euro 116.800 euro

In tegenstelling tot zijn voorganger, werken de elektromotor en de benzinemotor nu altijd samen. Voorheen moest het gaspedaal voor 80 procent ingetrapt worden alvorens de elektromotor ontwaakte. Het accupakket meet 14,1 kWh en is daarmee fors groter dan het 9,4 kWh exemplaar in de vorige generatie Panamera S E-Hybrid. Het gewicht van de batterijenset nam volgens Porsche echter niet toe. Opladen duurt via een conventioneel stopcontact 5,8 uur en met de optionele 7,2 kW lader ‘slechts’ 3,6 uur.

Porsche Panamera 4 E Hybrid stuur en dashboard

Porsche Advanced Cockpit

De Porsche Panamera 4 E-Hybrid is voorzien van het zogeheten Porsche Advanced Cockpit: daarbij hebben ouderwetse schakelaars plaatsgemaakt voor aanrakingsgevoelige panelen en individueel instelbare displays. Het instrumentarium omvat een Power meter die aangeeft hoe het met het hybride systeem is gesteld. De Porsche Panamera 4 E-Hybrid kent de modi E-Power, Hybrid Auto, E-Hold, E-Charge, Sport en Sport Plus. E-power is volledig elektrisch, E-Hold zorgt ervoor dat de acculading wordt gespaard (tot u bijvoorbeeld in een stadskern bent gearriveerd), E-Charge laadt de batterij op via de benzine-unit en in Hybrid Auto gaan beide motoren de meest efficiënte samenwerkingsvorm aan. In de Sport modus blijft in de accu altijd een bepaalde minimumlading behouden zodat de elektrische boost te allen tijde beschikbaar is. In Sport Plus worden alle registers opengetrokken en krijgt het milieu de vinger.

Porsche Panamera 4 E Hybrid

Reageren is niet mogelijk.