Audi moet Q7 terugnemen

0

Niet alleen Volkswagen moet fors boeten voor het sjoemeldiesel schandaal, maar ook Audi. Deze dochter heeft de 3.0 TDI ontwikkeld die voorzien is van dezelfde fraudesoftware en de Amerikanen eisen nu dat de 25.000 exemplaren van de eerste generatie van de Q7 worden teruggekocht van de klant.

Anders dan in Europa, waar de Europese Unie verlamd lijkt kwesties als een handelsakkoord met Canada en een bredere samenwerking met Oekraïne, weet men in de Verenigde Staten bij de dieselaffaire wel met de vuist op tafel te slaan. Met als gevolg dat Audi daar wél gedwongen wordt om klanten met een sjoemelsoftware auto ruimschoots te compenseren.

Audi heeft hierbij de keuze uit doorvoeren van wijzigingen aan de motor of terugkoop van de dieselauto’s. In het geval van de Q7 is reparatie niet goed mogelijk, waardoor er voor het Duitse merk niks anders opzit dan de 25.000 exemplaren van de SUV retour nemen en de klant zijn geld teruggeven.

In totaal zijn er door Audi op de Amerikaanse markt 85.000 auto’s met 3.0 TDI motor en sjoemelsoftware geleverd. Een deel kan wel gerepareerd worden zodat er voortaan voldaan wordt aan de stikstofoxide normen. Bij de Q7 zijn de motoraanpassingen niet toereikend om de emissieregels wél te kunnen halen, waardoor er niets anders op zit voor Audi dan terugkoop.

Bovenop de kosten van de terugkoopregeling en aanpassingen van de overige 60.000 dieselauto’s zal Audi ook haar knip moeten trekken voor het betalen van een boete aan de Amerikaanse autoriteiten. De totale kosten worden door insiders bij Audi geraamd op ruim 1 miljard euro.

De dieselaffaire hangt Audi in toenemende mate als een molensteen om haar nek. Audi heeft in iets meer dan één jaar tijd al twee technisch directeuren moeten lozen. Topman Rupert Stadler zal zelf later nog met de billen bloot moeten als hij kritische door de Amerikaanse justitie ondervraagd gaat worden over zijn rol in de affaire.

Ook de verkopen van Audi staan als gevolg van de affaire onder druk. In de eerste maanden van dit jaar heeft het merk weliswaar haar afzet kunnen vergroten, maar de plus was duidelijk minder groot dan bij BMW en Mercedes. Het is de vraag of er in het nu lopende kwartaal überhaupt wel meer auto’s verkocht kunnen worden. Vanwege een tegenvallende vraag zal de productie van de duurdere modellen (A6, A7, A8, R8) namelijk enige tijd worden stopgezet.

Reageren is niet mogelijk.