Businesscase: Rinspeed Oasis

0

Autofabrikanten willen hun basis verbreden. Zij willen niet meer op één paard wedden (verkoop van nieuwe auto’s) maar meer ijzers in het vuur gaan hangen, bijvoorbeeld in de vorm van allerlei mobiliteitsoplossingen. De auto wordt zo een ‘app’ die zich verplaatst.

Rinspeed, het Zwitserse bedrijf dat zich ooit op de kaart zette als tuner van Porsche modellen, gaat mee in de mobiliteitsoplossing mode. Zij zal begin januari deze Oasis conceptstudie voorstellen. Niet op een traditionele autotentoonstelling, maar op de Consumer Electronics Show (CES; een technologiebeurs) in Las Vegas. Daar zijn elk jaar meer autofabrikanten te vinden.

Rinspeed Oasis

Stuur en pedalen ontbreken in het 2-persoons interieur van de Rinspeed Oasis.

De elektrische Oasis (hij heeft zonnepanelen op het dak) kan zelf rijden. Hij heeft een gigantisch televisiescherm dat tegen de interactieve voorruit geprojecteerd kan worden. Stuur en pedalen ontbreken in het 2-persoons interieur. Wat wel aanwezig is, is een warm houd lade voor pizza. De Oasis kan, als je hem zelf niet nodig hebt als vervoermiddel, namelijk ook uitgeleend worden door pizzakoeriers. Om het manoeuvreren in druk stadsverkeer makkelijker te maken, kunnen de voorwielen volledig over hun eigen as draaien. Een nieuwe vorm van autodelen dus, waarmee deze verplaatsbare entertainmentmodule zijn geld terugverdient. De Oasis schijnt zich ook uitstekend te lenen voor het bezorgen van pakketjes.

De inkomsten die je hiermee genereert, kan je dan weer uitgeven aan entertainment diensten dat je aan boord ‘consumeert’. Want dat is de reden waarom de auto-industrie zo zwaar inzet op zelfrijdende auto’s: zij zullen geld gaan vragen voor de technologie en u ook (meer) laten betalen voor alle entertainmentsnufjes waarvan je onderweg wilt genieten. Constant verdienen dus, in plaats van alleen aan de verkoop van een auto …

Reageren is niet mogelijk.