Chinezen klonen de Porsche Macan

0

Wat u hier ziet, is geen Porsche maar een schaamteloze kloon van het Chinese Zotye. Mensen die beter even naar Specsavers hadden kunnen gaan, zullen het niet door hebben. Misschien zou de brillenketen in China eens een winkel moeten openen…

Stel je voor dat wij hier in Europa autofabrikanten hadden die niets anders deden dan premiummodellen van Land Rover, Mercedes of Porsche kopiëren en daarbij broekafzakkende minderwaardige materialen zouden gebruiken. Dat is met name aan het interieur en het multimediasysteem met aftermarket uitstraling goed te zien. Gelukkig is er zoiets als het patentrecht.

zotyesr9a3

Maar in China heb je daar als Westerse autofabrikant niet veel aan. Daar kunnen merken als Landwind (die in de vorm van de X7 de Range Rover Evoque kopieerde) en Zotye grotendeels hun gang gaan. Hun levensdoel lijkt te zijn het klonen van dure Westerse auto’s van 80.000 euro tot een discountproduct à 13.700 euro. De nieuwste ‘aanwinst’ is deze Zotye SR9. Die is door je wimpers kijkend identiek aan de Porsche Macan.

Verschillen zijn er ook: de SR9 is iets groter dan zijn Duitse voorbeeld, waardoor je achterin meer ruimte hebt. Chinezen zijn daar erg gevoelig voor. In het vooronder zit geen 252 pk sterke viercilinder turbomotor van Audi, maar een blok van Mitsubishi. Voor Europa is die 190 pk motor al lang niet meer schoon genoeg, maar in het door vuil spel gekenmerkte China kan hij er nog goed mee door.

zotyesr9a2

Porsche dreigde Zotye aan te klagen toen de SR9 in 2014 als studiemodel werd getoond, maar heeft tot nu toe nog geen stap naar de rechter gezet. De Macan kloon komt dan ook binnenkort gewoon op de Chinese markt. De Zotye SR9 gaat geleverd worden met een handgeschakelde 5-bak of een 6-traps automaat met dubbele koppeling. Op termijn komt er nog een 1.5 met 150 pk.

Reageren is niet mogelijk.