Ex-topman Tata haalt hard uit

0

Het Indiase industriële conglomeraat Tata Group staat er financieel veel slechter voor dan de top wil doen geloven. Afschrijvingen op verlieslatende bedrijfsonderdelen kunnen oplopen tot omgerekend ruim 16 miljard euro. Daarvoor waarschuwt de afgelopen weekend ontslagen bestuursvoorzitter Cyrus Mistry in een brief aan houdstermaatschappij Tata Sons, die het leeuwendeel van de aandelen bezit.

Afgelopen weekend werd het duidelijk dat het bonje is in de top van het Indiase conglomeraat, dat met Tata Motors ook actief is in de auto-industrie. Niet alleen deze divisie is verlieslijdend. Hoewel de 48-jarige Mistry zelf 4 jaar achter het stuur zat, wast hij zijn handen in onschuld. Hij zegt bij zijn aantreden al een financiële puinhoop te hebben aangetroffen en dat zijn voorganger, Ratan Tata, zijn pogingen orde op zaken te stellen frustreerde.

Van Anton Dreesman weten wij dat het met dergelijke nestors kwaad kersen eten is. Afgelopen weekend werd Mistry (in betere tijden op de foto rechts, met Tata links) onverwacht en met onmiddellijke ingang ontslagen. De 78-jarige Ratan Tata, die officieel in 2012 met pensioen was gegaan, heeft nu de macht weer naar zicht toe getrokken bij de Tata Group.

De financiële pijn zit vooral bij de Europese tak van Tata Steel, waar ook het voormalige Hoogovens in IJmuiden toe behoort. Volgens Mistry kampt dit bedrijfsonderdeel met onverantwoord hoge verliezen en schulden. Dat geldt ook voor de hotel, energie en telecom activiteiten van het concern.

De autodivisie Tata Motors staat er ook slecht voor. Dat komt niet in de laatste plaats doordat de Nano, de auto India van zijn brommerverslaving moest afhelpen, een flop is gebleken. Zoiets kan gebeuren, maar een doortastend ondernemer huilt dan even uit en begint opnieuw. Ratan Tata zit anders in elkaar. De ogenschijnlijk vriendelijke, maar ook eigenzinnige patriarch heeft moeite met kritiek. Stopzetten van de verliesgevende productie van de Nano is voor hem onbespreekbaar. Ook de andere personenwagens van Tata Motors zijn geen partij voor de modellen van Maruti Suzuki en Hyundai. Enige parel is dochter Jaguar Land Rover, dat vorige maand 28 procent meer auto’s heeft weten te verkopen.

Mistry werd ontslagen omdat de prestaties van het conglomeraat tegen zouden vallen. Dat is echter geen nieuws. De werkelijke reden is dat hij harder wilde saneren en ingrijpen dan Ratan Tata, telg uit de oprichtersfamilie, lief is. Mistry heeft dus de interne machtsstrijd verloren. Ratan Tata zit nu officieel weer achter het stuur totdat een opvolger is gevonden. Mistry was de eerste bestuursvoorzitter van het concern van buiten de familie, al is zijn zuster wel getrouwd met een Tata.

In IJmuiden kan men evenwel opgelucht ademhalen door de affaire. Mistry wilde, om de verliezen bij Tata Steel te stoppen, diens Europese activiteiten onderbrengen in een gezamenlijk bedrijf met branchegenoot ThyssenKrupp. Dat zou mogelijk tot een groot banenverlies kunnen leiden bij de voormalige Hoogovens. Maar de deal is nu een stuk verder weg omdat Ratan Tata er geen voorstander van is.

Reageren is niet mogelijk.