Ford: einde van een tijdperk

0

In de Ford fabrieken in het Australische Victoria is vrijdag de laatste auto, een Falcon met zescilindermotor, van de band gerold. Daarmee komt een einde aan een tijdperk. Ford begon in 1925 met de assemblage van het T model in Australië. Het automerk werd een begrip ‘down under’ en is dat nog steeds. Maar lokale productie is te duur geworden.

De sluiting van de fabrieken in de staat Victoria betekent dat 600 mensen hun baan verliezen. Voor 160 van hen hoopt Ford ander werk te vinden. Zij kunnen wellicht aan de slag binnen de verkooporganisatie. Ford kondigde in 2013 al aan met de autoproductie in Australië te zullen stoppen. De fabrikant lijdt al jaren enorme verliezen in het land. In het boekjaar 2012-2013 kleurden de cijfers ruim 100 miljoen euro rood.

Nick Doria, a worker at the Ford Motor company's Broadmeadows Assembly Plant, wipes his eyes as he holds a flag and leaves the factory before it closes in the Melbourne suburb of Campbellfield, Australia, October 7, 2016.     AAP/Julian Smith/via REUTERS
Nick Doria, a worker at the Ford Motor company’s Broadmeadows Assembly Plant, wipes his eyes as he holds a flag and leaves the factory before it closes in the Melbourne suburb of Campbellfield, Australia, October 7, 2016. AAP/Julian Smith/via REUTERS

Ford is niet de eerste autofabrikant die haar productie in Australië beëindigd. Eerder gooide Mitsubishi al de handdoek in de ring. En volgend jaar stoppen ook General Motors (die down under het lokale merk Holden voert) en Toyota met de productie van auto’s. De Australische automarkt is te klein geworden voor een lokale fabriek. Daarnaast speelt ook de waardestijging van de Australische dollar de industrietak parten.

De sluiting van de Ford fabriek kan niet los worden gezien van de internationalisering en mondialisering van de automarkt. Er moet op wereldniveau geconcurreerd worden. Als tegelijkertijd bij de autoconsument in Australië de vraag afneemt naar specifieke, lokale modellen als de Falcon, dan is de rekensom snel gemaakt: het is goedkoper om de kleinere modellen die minder brandstof verbruiken en schoner zijn (waar wel steeds meer vraag naar is) aan te voeren vanuit landen als Thailand en Mexico, waar de productiekosten half zo hoog zijn.

De auto waarmee Ford afscheid neemt van Australië is niet toevallig blauw gespoten. De achterwiel aangedreven Falcon werd ooit speciaal voor de Australische markt ontwikkeld. De sedan werd in zescilinder en V8 uitvoering geleverd. De motorenproductie werd vorige maand al beëindigd. Ford trekt zich niet terug van de Australische automarkt, maar gaat zich nu concentreren op modellen als de Fiesta en Focus. Dat past binnen het beleid van de onderneming om wereldwijd dezelfde auto’s te verkopen.

Reageren is niet mogelijk.