Lange levertijden voor Tesla Model 3

0

Geen verrassing: na honderdduizenden reserveringen voor de Model 3 kan Tesla niet anders dan melden dat haar instapper tot nader order is uitverkocht. Topman Elon Musk bevestigt dat wie nu (pas) een exemplaar bestelt, pas eind 2018 aan de beurt is. En als men pech heeft, nog later.

De productie van de Model 3 gaat eind volgend jaar van start. Daarbij heeft de Amerikaanse markt voorrang, omdat eind 2017 aldaar een subsidieregeling voor (deels)elektrische auto’s afloopt. De vraag is of al die klanten in eigen land op tijd geholpen kunnen worden. In het derde kwartaal van dit jaar produceerde Tesla 25.185 auto’s. Over heel 2015 waren dat er afgerond ‘slechts’ 50.000.

Amerikanen die reeds een exemplaar gereserveerd hebben, kunnen volgend jaar een uitnodiging verwachten om hun Model 3, die in 6 seconden naar 100 km/u kan sprinten, digitaal samen te stellen en ook daadwerkelijk te bestellen. Nederland en de rest van Europa is pas vanaf 2018 aan de beurt.

Tesla heeft inmiddels afgerond 400.000 reserveringen op zak voor de Model 3. Als die daadwerkelijk omgezet worden in orders, is de volle productiecapaciteit van 500.000 auto’s per jaar (in 2018; dit aantal is inclusief de Model S en Model X) nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Nieuwe klanten moeten dus achteraan aanschuiven.

Alle orders samen vertegenwoordigen een waarde van afgerond 14 miljard dollar, omgerekend 12,7 miljard euro. De basisversie van de Model 3 beschikt over een actieradius van ongeveer 300 km en een Amerikaanse instapprijs van 35.000 dollar. Daarmee is het model even duur als de Nissan Leaf.

Reageren is niet mogelijk.