Renault: MPV of SUV?

0

Met zijn grote wielen en verhoogde bodemvrijheid draagt de nieuwe Scénic de genen van een SUV. Maar elders in het gamma heeft de Renault al de Kadjar staan: een model dat qua prijs en techniek niet eens zo heel veel verschilt van de Scénic. Welke Renault is de beste familievriend?

Renault Kadjar en Renault Scenic

Concurrenten heb je niet alleen buitenshuis. Ook binnen de eigen familie kan er sprake zijn van competitie. Zoals bij Renault, dat in de vorm van de Kadjar én de Scenic een hoog en praktisch model biedt dat ruim genoeg is voor het hele gezin. De Kadjar werd vorig jaar gelanceerd en is technisch nauw verwant aan de Nissan Qashqai, die 9 jaar geleden de cross-over rage startte. De vierde generatie Scénic is gebaseerd op hetzelfde platform, maar neemt met name in esthetische opzicht de rol van een MPV op zich. Beiden zijn leverbaar met een 130 pk sterke 1.2 TCe benzinemotor.

Renault Kadjar en Renault Scenic

De nieuwe, 5-persoons Scénic is 4,41 meter lang. Daarmee is hij 22 centimeter korter dan de nieuwe Grand Scénic, maar slechts 4 centimeter korter dan de Kadjar. Ondanks de iets kleinere carrosserie, biedt de Scénic meer bagageruimte: 506 liter versus 472 liter voor de Kadjar.

Renault Kadjar en Renault Scenic

Het hoogteverschil tussen beide Renault modellen zorgt ook voor een verrassing. De Kadjar, die tegen meerprijs met vierwielaandrijving leverbaar is, heeft een 3 centimeter grotere grondspeling (20 centimeter versus 17 centimeter), maar toch is hij lager dan de Scénic: 1,61 meter versus 1,65 meter voor de Scénic.

Renault Kadjar en Renault Scenic

In 130 pk sterke 1.2 TCe uitvoering kan er bij de Scénic ingestapt worden voor 27.790 euro. De koper krijgt dan het tweede uitrustingniveau, Zen genaamd. De Kadjar kost met dezelfde motor en typeaanduiding 27.390 euro. De basistarieven van beide Renault modellen ontlopen elkaar maar ook weinig: 25.490 euro voor de Scénic en 25.390 euro voor de Kadjar. Voor dit bedrag krijg je een simpelere aankleding (Life genaamd) en in het geval van de Scénic ook een mindere krachtige variant van de 1.2 TCe motor (115 pk). Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de Intense uitvoering. Die kost in combinatie met de 130 pk variant van de viercilinder turbomotor bij de Scénic 30.090 euro en in het geval van de Kadjar 29.390 euro.

Renault Kadjar en Renault Scenic

Gelet op het grote aantal gemeenschappelijke technische componenten bij de Scénic en de Kadjar (platform, motor, versnellingsbak) belooft de analyse van de rijeigenschappen weinig verschillen op te leveren. Direct al na de eerste kilometers laten beide Renault modellen inderdaad dezelfde kwaliteiten en gebreken zien. Zo is de 1.2 TCe unit een prettige metgezel in de stad dankzij zijn soepele karakter, aardig wat trekkracht bij lage toerentallen, de rustige loop en een discreet werkend Stop & Start systeem. Maar ja, het is een illusie te denken dat er zowel met de Kadjar als de Scénic alleen ritten gemaakt zullen worden met enkel de bestuurder aan boord. Dit zijn typisch auto’s voor complete gezinnen én hun bagage, en met een dergelijke bepakking moet de kleine 1,2 liter motor hard werken voor de kost. Dat vertaalt zich in een teleurstellend stevig praktijkverbruik: ga maar uit van 9 liter per 100 km.

Renault Kadjar en Renault Scenic

Cruisend op de snelweg dan blijft het geluid van de TCe motor mooi op de achtergrond. Prettig, maar dat biedt kansen voor andere pretbedervers. Met name de Scénic heeft nogal last van windgeruis. Toch is de MPV per saldo prettiger in de omgang. Dat komt door het betere uitzicht (dank aan het extra raam naast de voorruit) en de minder onrustige vering bij lage snelheden. Dat de voorkeur op dit punt uitgaat naar de Scénic is verrassend, omdat hij theoretisch met zijn ‘uniek grote’ wielen (20-inch, ongeacht de uitvoering) een comfortnadeel heeft. Maar de praktijk is heel anders. Je kan duidelijk merken dat Renault al in de ontwerpfase bij de onderstelafstelling rekening heeft kunnen houden met de grote velgen. De Kadjar heeft standaard 17-inch exemplaren. Dan veert de SUV prima, maar als Intense is hij voorzien van 19-inch wielen met laagprofiel banden. Het absorptievermogen van kleine hobbels is dan een stuk minder.

Renault Kadjar en Renault Scenic

Duiken we met een meetlint in de hand de cabine in, dan lijkt de Kadjar klaar te zijn om de Scénic te ergeren: de SUV heeft een iets grotere beenruimte (+ 1 centimeter), doet qua breedte van de kofferbak niet voor de MPV onder (1,10 meter). Maar de til drempel ligt in de Kadjar 10 centimeter hoger. Gaandeweg de vergelijking creëert de Scénic een ruime voorsprong: het comfort op de achterbank is beter omdat de centrale zetel minder hard is, een prominente middentunnel ontbreekt en de achterpassagiers worden getrakteerd op grotere klaptafeltjes. Verder verleidt de Scénic met 2 USB aansluitingen en opbergvakken in de vloer. Niet standaard op de Scénic, maar optioneel wel leverbaar is een andere praktische lekkernij: een elektrisch omklapbare rugleuning van de passagierstoel.

renaultkadjarscenica9

Bij de Scénic beschikt het dashboard over een grote schuiflade. Verder heeft hij ruimere portiervakken, waardoor je daar makkelijk grote waterflessen in kwijt kan. Bij de Kadjar is dat niet mogelijk. Ook doet zijn interieur sowieso wat goedkoper aan. Het dashboard van de Scénic oogt bovendien een stuk moderner met zijn beroemde, glijdende middenconsole. Je hebt daardoor het gevoel dat de cockpit je als het ware helemaal omarmt. Nog meer punten wint de Scénic op het gebied van multimedia. Het verticale touch screen voor het R-Link 2 systeem is bij de MPV 8,7-inch groot. In de Kadjar moet je het doen met een 7-inch exemplaar. Als klap op de vuurpijl kan je de achterbank bij de Scénic ook via dit scherm platleggen. Bij de Kadjar moet je daarvoor uitstappen, de achterklep openen en daar een knop indrukken.

renaultkadjarscenica10

Anders gezegd: de hogere prijs van de Scénic vertaalt zich in een completere uitrusting. Ook biedt de MPV meer optiemogelijkheden, zoals adaptieve cruise controle. Daar staat tegenover dat de Kadjar meer geschikt is voor avonturiers. Daarmee wordt niet alleen optionele vierwielaandrijving bedoeld (al dien je dan wel de 1.6 dCi dieselversie te bestellen), maar ook Electronic Traction Control met 3 verschillende modi waarmee de hoeveelheid grip kan worden geoptimaliseerd. Automaatfans worden evenwel door de Scénic beter bediend. Die kunnen namelijk terecht bij de 1.5 dCi uitvoering die een transmissie met dubbele koppeling heeft. In de Kadjar wordt deze dieselmotor gecombineerd met een handbak.

Conclusie

Ondanks dat de techniek grotendeels identiek is, is de Scénic de prettigste auto voor gezinnen. Niet dat de Kadjar in isolatie een slechte keuze zou zijn, maar de MPV biedt een verzameling van kleine praktische voordelen die, bij elkaar opgeteld, een groot verschil maken in het leven van alledag: de Scénic biedt het beste comfort, heeft meer opbergruimte, beschikt over een moderner interieur en laad zich gemakkelijker laden. Dat hij iets duurder is dan de Kadjar, is geen grote handicap. Veelvuldig vakantievierende gezinnen doen er echter verstandig aan niet blind voor de 1.2 TCe versie van de Scénic te tekenen. Als 1.6 dCi biedt de Renault meer motor en is hij bovendien zuiniger. De Scénic kost in Intens tenue dan 35.290 euro en de Kadjar 34.990 euro. Waardoor het prijsverschil nog maar 300 euro bedraagt!

renaultkadjarscenica11

Reageren is niet mogelijk.