BAIC komt naar Europa

0

Met Chinese auto’s hebben wij Europeanen tot nu toe geen al te beste ervaringen. Zo flopten de sedan modellen BS4 en BS6 van Brilliance en JMC ondervond met zijn SUV label Landwind vooral tegenwind. Nu onderneemt BAIC (Beijing Automotive Industry Corporation) een poging om onze harten te veroveren.

senovaa2

De aanval op de Europese automarkt vindt plaats met een tweetal SUV modellen en een echte c.q. klassieke terreinwagen. De laatste is duidelijk geïnspireerd door de Jeep Wrangler. Het trio kan in Duitsland reeds besteld worden.

senovaa3

Als instapmodel van BAIC fungeert de Senova X25. Deze 4,20 meter lange SUV zit qua formaat tussen de Peugeot 2008 en de Mitsubishi ASX in. Hij hangt dus tussen het B en het C segment, maar qua kofferbakformaat (276 liter, of 1.140 liter als je de achterbank neerklapt, hoort hij hooguit in de laagste klasse thuis.

senovaa4

Voor de aandrijving van de Senova X25 zorgt een atmosferische 1,5 liter benzinemotor van 111 pk en 148 Nm. Dit van oorsprong Mitsubishi aggregaat is gekoppeld aan een hangeschakelde 5-bak. Als topsnelheid wordt 180 km/u opgegeven en het gemiddelde verbruik bedraagt volgens BAIV 8,2 liter per 100 kilometer. Ter vergelijking: de SsangYong Tivoli, waarmee het model qua positionering goed kan worden vergeleken, consumeert 6,4 liter. Dit betekent dus een relatief hoge CO2 uitstoot en dus veel BPM, waardoor de Nederlandse prijs niet veel onder de 20 mille zal uit kunnen komen.

senovaa5

De standaarduitrusting van de Senova X25 omvat een achteruitrijdcamera, een radio met USB aansluiting, mistlampen, 16-inch lichtmetalen velgen en handbediende airconditioning. Op de optielijst staat een automaat, lederen meubilair bekleding, een panoramaschuifdak en automatische airconditioning.

senovaa6

Een klasse groter is de Senova X55. Daarin moeten we volgens BAIC een alternatief voor de Hyundai Tucson zien. De prijs zal op zo’n 25 mille uitkomen. Voor de aandrijving zorgt dezelfde 1,5 liter motor, maar dankzij een turbo biedt het blok in deze SUV 136 pk en 210 Nm.

senovaa7

Het gemiddelde verbruik ligt met 7,3 liter per 100 km duidelijk onder de inname van zijn kleinere en zwakkere broer, al is de genoemde Hyundai met 6,3 liter een stuk zuiniger. De uitrusting van de Senova X55 is gelijk aan die van de X25, met als extra’s sleutelloze toegang, een startknop en een schuifdak.

senovaa8

Last, maar qua uitstraling zeker niet least is de B40. Deze vierwiel aangedreven terreinwagen is er in 2 formaten: een korte versie (4,35 meter) met 3 deuren en een verlengde versie met achterportieren (4,63 meter). Voor het design heeft BAIC bij de B40 goed gekeken naar de Jeep Wrangler (Unlimited).

senovaa9

Je kan de B40 daardoor als een goedkoop surrogaat beschouwen, maar hij heeft als voordeel ten opzichte van het Amerikaanse origineel dat benzinefans niet aangewezen zijn op een dikke zescilindermotor. Onder de motorkap zit namelijk een 2,3 liter viercilinder blok van Saab origine. Die is goed voor 252 pk en 350 Nm.

senovaa10

Als transmissie fungeert een handgeschakelde 5-bak en de vierwielaandrijving is inschakelbaar. Met 21 centimeter heeft de B40 een respectabele bodemvrijheid. De uitrusting omvat automatische airconditioning, parkeersensoren, mistlampen, LED achterlichten en lichtmetalen velgen. De prijzen beginnen in Duitsland bij omgerekend 37 mille. De verlengde versie kost zo’n 7.000 euro extra. Ter vergelijking: voor een Wrangler 3.6 met 284 pk ben je in Nederland 93.500 resp. 101.204 euro kwijt.

senovaa11

BAIC is ook eigenaar van het vrachtwagenmerk Foton. Die dochter gaat zijn eigen SUV geluk proberen met de herlancering van Borgward. Eveneens met in China geproduceerde auto’s. BAIC is ook de joint venture partner van Fiat Chrysler Automobile (FCA) in China, de eigenaar van Jeep. En van Hyundai trouwens. Samen met een handvol andere autoactiviteiten worden er op jaarbasis 2,25 miljoen voertuigen geproduceerd door BAIC. Daarmee neemt het bedrijf in de Chinese statistieken de vierde plaats in. Dat klinkt imposant, maar of de crashbestendigheid van de auto’s net zo indrukwekkend is, is afwachten.

senovaa12

Reageren is niet mogelijk.