Mazda zoekt steun

0

Mazda staat open voor meer samenwerking met Toyota. Zij gaat zelfs zo ver om een ‘wensenlijstje’ bekend te maken van projecten waarvoor het bedrijf graag met zijn veel grotere landgenoot zou willen samenwerken.

De behoefte van Mazda aan een grotere partner werd onthuld door Akira Marumoto, de vice-president van het bedrijf voor internationale zaken. Aanleiding is de neerwaarts bijgestelde winstverwachting voor het tot 1 april 2017 lopende boekjaar. Mazda werkt sinds 2015 al op bescheiden schaal samen met Toyota, maar wil dat nu gaan intensiveren.

mx5semaa2

Marumoto wilde niet verklappen op welke terreinen hij nauwer wil gaan samenwerken. Hij zei alleen dat met de huidige projecten (ontwikkeling van elektrische modellen en autonoom rijdende auto’s) er vooruitgang wordt geboekt. “Wij zullen de nieuwe samenwerkingsterreinen bekend maken zodra wij een overeenkomst met Toyota bereikt hebben”, zo laat hij aan persbureau Bloomberg weten.

In het kader van de in 2015 bekend gemaakte samenwerking zou Toyota haar kleinere landgenoot helpen met stekkerhybride techniek en waterstofauto’s. Mazda zou in ruil hiervoor haar brandstofbesparende SkyActiv technologie beschikbaar stellen voor benzine en dieselmotoren van Toyota.

mx5semaa3

Verder bouwt Mazda in Mexico momenteel een aangepaste versie van haar ‘2’ voor haar grotere landgenoot. Toyota vindt het basisontwerp van de ‘2’ veel beter geschikt voor een compact, op de Amerikaanse markt te verkopen model dan de eigen Yaris. Voor in Azië te verkopen kleine, goedkope auto’s werden door Toyota alle aandelen Daihatsu gekocht, zodat dit merk nu volledig eigendom is. Vorige maand werd bekend gemaakt dat Toyota ook met Suzuki nauwer wil gaan samenwerken. Dit grote machtsblok moet tegenwicht gaan vormen tegen Nissan dat een controlerend belang in Mitsubishi heeft genomen. Toyota heeft via vrachtwagendochter Hini ook weer een fors belang in Fuji Heavy Industries is, de fabrikant van Subaru.

Mazda maakte onlangs bekend dat zij de volgende generatie BT-50 pick-up niet meer zal baseren op een Ford model (de Ranger). In plaats hiervan zal voor de nieuwe editie worden samengewerkt met Isuzu. Deze Japanse autofabrikant heeft op zijn beurt de banden doorgeknipt met een andere Amerikaanse speler, General Motors. Aanleiding is verschil in visie hoe die nieuwe Chevrolet Colorado/Isuzu D-Max er uit moet zien. De Amerikanen willen de opvolger hoger in de markt positioneren, terwijl Isuzu juist de voorkeur heeft asan een eenvoudiger model waarmee goed op prijs geconcurreerd kan worden in Aziatische landen waar de welvaart nog niet op westers niveau is. Pikant: Toyota heeft ook een belang in Isuzu.

mx5semaa4

Mazda maakte eerder deze week bekend haar winstprognose voor het tot 1 april 2017 lopende boekjaar met 25 miljard yen (300 miljoen euro) neerwaarts bij te stellen. Aanleiding is niet tegenvallende verkopen (afzettechnisch gaat het allemaal lekker), maar de gestaag stijgende waarde van de yen in vergelijking met andere mondiale valuta, waardoor de winstmarge op geëxporteerde auto’s momenteel aan het verdampen is.

Het beeldmateriaal bij dit artikel betreft 2 speciale versies van de MX-5 die Mazda deze week op de SEMA tunerbeurs onthuld heeft: de Speedster Evolution en de RF Kuro. Zoals de naam al doet vermoeden, is witte de MX-5 Speedster Evolution een evolutie van de Speedster uitvoering, die vorig jaar op dezelfde show te zien was. Het predikaat ‘Evolution’ komt tot uiting in een verder verlaagd gewicht (-45 kilo), waardoor de Mazda nu nog maar slechts 898 kilo weegt. Een ander verschil is het rubber: bij de Evolution uitvoering zijn de 16-inch lichtmetalen velgen met 225/50 Kumho Ecsta banden ingeruild voor 18-inch Rays exemplaren met daaromheen 225/40 materiaal van G-Force BF Goodrich. Mazda heeft ook de uitlaat, de wielophanging en de remmen aangepast. Als contrast voor het in wit Ether gespoten koetswerk zijn er zwarte zetels en idem velgen.

mx5semaa5

De MX-5 RF Kuro heeft de RF uitvoering met inklapbaar metalen dak als basis genomen. De verkoop van de reguliere versie start komend voorjaar. Als amuse serveert Mazda nu de Kuro editie due in een speciale kleur (semi-mat steenkoolgrijs) is gespoten. De regelbare wielophanging is afkomstig van de MX-5 Cup en als wielen fungeert 17-inch Rays lichtmetaal met daar omheen 215/45 rubber van G-Force BF Goodrich. Een Open Flash Performance uitlaat en een race remsysteem van Brembo met klauwen met dubbele zuigers vóór maken deze versie samen met het Sparco stuur af.

Reageren is niet mogelijk.