Nieuwstelex

0

+++ De burgemeesters van Parijs, Mexico Stad, Madrid en Athene willen vanaf 2025 auto’s met een DIESEL motor weren uit hun stad. Om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren, willen de burgemeesters inwoners en bezoekers stimuleren om schonere voertuigen te gebruiken of te lopen. Parijs heeft al stappen ondernomen om dieselgebruik in te perken. Voertuigen van voor 1997 mogen de stad niet in. De beperkingen op diesel worden er de komende jaren strenger. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO brengt jaarlijks ongeveer drie miljoen sterfgevallen in verband met luchtvervuiling. Met de maatregelen willen de burgemeesters niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren, maar ook iets doen tegen de opwarming van de aarde. “Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in onze steden, wordt de lucht schoner en worden onze kinderen, grootouders en buren gezonder”, aldus de burgemeester Carmena van Madrid. +++

+++ DUITSLAND mag tol gaan heffen voor personenauto’s op de Autobahn. De Europese Commissie gaat akkoord met een aantal maatregelen die de Duitse regering zal treffen om discriminatie tussen Duitse en buitenlandse weggebruikers uit te sluiten. De Nederlandse minister Melanie Schultz-Verhaegen sprak voor het nieuws bekend werd al af met haar Oostenrijkse ambtgenoot Jörg Leichtfried de handen ineen te zullen slaan om het tolplan juridisch te bestrijden. Mogelijk sluiten België en Denemarken zich daarbij aan. Na jarenlang gesteggel over de tolheffing bereikten de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) een akkoord. De commissie schorst de juridische procedure die ze tegen Berlijn had ingesteld zodra de wetgeving is aangepast aan de eisen die Brussel stelt voor de invoering van ‘Maut’. Er worden 5 categorieën voertuigen ingevoerd. Voor de schoonste auto’s gaat een vignet voor 10 dagen gebruik van de Autobahn 2,50 euro kosten. Voor vuilere auto’s kan het bedrag oplopen tot 20 euro. De kleinere wegen blijven onbelast. Duitse weggebruikers krijgen als compensatie een korting op de wegenbelasting die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is. De overeenkomst is “billijk en niet-discriminerend”, aldus Bulc. “Deze oplossing waarborgt dat de Duitse wegen vlot toegankelijk blijven voor alle EU-burgers. Dit is ook een belangrijke stap op weg naar één tolsysteem voor de hele EU”. +++

+++ FORD hoopt volgend jaar bij haar Amerikaanse vestigingen nog eens 12 tot 24 mensen met autisme aan te trekken. Ford doet mee aan een programma van de Autism Alliance of Michigan en heeft in dat kader aan het begin van de zomer al 4 autistische volwassenen met HBO opleidingen aangesteld op de ontwikkelingsafdeling van haar hoofdkantoor. Het viertal kregen oorspronkelijk een tijdelijk contract maar hebben inmiddels een vaste aanstelling. “Toen we ermee begonnen, wilden we er zeker van zijn dat we dit ook op een duurzame basis konden voortzetten. Het programma blijkt erg succesrijk en de managers hebben ons laten weten dat de betrokkenen veel nieuwe energie op hun afdeling hebben binnengebracht”, zegt Kirstin Queen, manager ‘diversity and inclusion’ bij Ford, in een vraaggesprek met Automobiel Management. De Autism Alliance heeft collega’s ook training geboden hoe ze zo goed mogelijk met de nieuwkomers om kunnen gaan om tot een goede integratie te komen. Ford krijgt van de staat 2.400 dollar per werknemer subsidie voor het te werk stellen van mensen met autisme. +++

+++ KIA heeft voor het eerst in één jaar tijd 400.000 auto’s weten te registreren in Europa. Daarmee verbreekt Kia zijn vorige record van 384.790 exemplaren (2015) met nog afgerond een maand te gaan. Dankzij die stijgende verkoop zit Kia nu op een Europees marktaandeel van 2,9 procent, tegenover 2,8 procent in dezelfde periode in 2015. Daarmee zit het Koreaanse merk op koers om tegen het einde van 2016 een Europees marktaandeel van 3,0 procent te hebben. De groei is onder andere te danken aan de hybride cross-over Niro. Die is sinds zijn lancering in juli uitgegroeid tot een grote hit bij de Europese klanten: er werden reeds meer dan 23.000 exemplaren van de nieuwe auto besteld. Nog eens 5.800 klanten wachten op levering van hun Niro. In Nederland zijn er al 2.000 bestellingen voor de hybride cross-over, waarmee het model de verkoopverwachting voor 2016 al heeft bereikt. Van de 2.000 orders zijn nu 761 exemplaren afgeleverd. De huidige levertijd bedraagt 2 weken tot 3 maanden, afhankelijk van de gekozen uitvoering en accessoires. De importeur denkt dat de verkopen een extra impuls krijgen als een aangepaste variant met grotere remschijven en gewijzigde koelventilator leverbaar wordt. Die heeft een trekgewicht van maximaal 1.300 kg. De eerste serie exemplaren (Eco genaamd) mag niks trekken. Volgens Kia is op Europees niveau 57 procent van de Niro klanten een particuliere koper; de rest (43 procent) is een zakelijke rijder. In Nederland gaan beide kopersgroepen gelijk op. Ook de nieuwe Sportage doet het goed met een verkoopstijging van 35 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2015. De Europese verkoop van de Sportage overtreft nu reeds die van het volledige recordjaar van het model in 2015, toen meer dan 105.317 exemplaren werden ingeschreven in Europa. Het Optima gamma werd deze zomer uitgebreid met de nieuwe Sportswagon, een stekkerhybride versie en een sportieve GT variant. Deze nieuwe modellen hebben bijgedragen tot de verkoopstijging met 214 procent in vergelijking met de Optima verkoop over dezelfde periode in 2015. Momenteel neemt de nieuwe Sportswagon bijna tweederde (65 procent) van de Europese Optima afzet voor zijn rekening. De nieuwe versies maken de modelreeks gestaag populairder in het D segment, vooral bij zakelijke klanten. +++

+++ Alle met het internet verbonden modellen van NISSAN zullen via ‘big data’ onderhoudswaarschuwingen krijgen. Deze oplossing is één van de mogelijkheden die worden geboden door connected auto’s. In plaats van een voorgeschreven kilometerstand of een algoritme om het onderhoudsinterval te bepalen, kunnen de voertuigen van Nissan binnenkort voorstellen om naar de dealer te gaan via een internetdienst. De auto houdt daarbij steeds rekening met de informatie van zijn elektronische chips om zijn onderhoudsbehoeften te bepalen. Bovendien kunnen de internetdiensten de locatie van de auto bepalen en anticiperen op de noodzaak aan onderdelen, wat de service zou kunnen verbeteren. Ook Ford en Toyota onderzoeken deze onderhoudsplanning via internet, naast andere diensten zoals autodelen. +++

+++ Het zal nog een paar jaar duren voor PORSCHE met een supersportwagen komt zoals de 918 Spyder. De reden is dat de Duitsers willen dat hun topmodel uitpakt met revolutionaire technologie. Frank-Steffen Walliser, de vice-president van Porsche en verantwoordelijk voor de raceafdeling, laat zich voor wat betreft de introductie van een nieuwe supersportwagen niet gek maken door Mercedes-AMG (dat werkt aan de R50) noch door Aston Martin (dat momenteel zijn AM-RB 001 aan het fijn slijpen is): “We kunnen op alle vlak de 918 Spyder perfectioneren, maar wij geven er de voorkeur aan om een grote sprong voorwaarts te maken. Zolang we niet de technologie hebben om echt grote stappen te zetten, voelen we geen behoefte om een auto te maken die ‘een beetje’ beter is. Voor Porsche is het essentieel dat de opvolger van de 918 Spyder weer revolutionair is”. Anderzijds geeft Walliser wel aan dat niet 10 jaar hoeven te wachten op een spirituele opvolger van de Carrera GT en de 918 Spyder, al zal het wel minstens 6 jaar duren. Aftellen tot 2023 of 2024 dus … +++

Reageren is niet mogelijk.