Wordt parkeren duurder?

0

Parkeren op straat wordt binnenkort misschien duurder. Gemeenten hoeven nu geen BTW te betalen over parkeerplaatsen op straat, maar de rechter in Arnhem heeft geoordeeld dat dat niet eerlijk is. Commerciële parkeeraanbieders, zoals Q-Park en P1, moeten namelijk wel BTW betalen.

De gemeente Arnhem gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Naar verwachting komt het advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad ergens in het voorjaar. “Als de uitspraak blijft staan, kunnen gemeenten een naheffing van ruim 300 miljoen euro verwachten”, zegt Rudolf Kaarsemaker van belastingadviesbureau Taxetera. Om dat gat te dichten zouden parkeertarieven omhoog moeten. Zo’n parkeerverhoging moet wel eerst worden goedgekeurd door de gemeenteraad, dus heel snel kan het niet gaan.

De gemeenten bieden gelegenheid tot parkeren, net als andere bedrijven dat ook doen, zegt Kaarsemaker. Hij heeft de rechtszaak aangespannen, omdat hij het oneerlijk vond dat gemeenten geen BTW hoeven te betalen en andere exploitanten wel. “Gemeenten zouden net als andere ondernemers moeten worden bejegend”, De rechter geeft hem daarin gelijk en heeft gezegd dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.

De regel is dat overheden geen BTW betalen als ze een overheidsdienst leveren. “Gemeenten zeggen: op straat parkeren is een overheidsdienst, maar dat is onzin”, vindt Kaarsemaker. Want volgens hem zit er geen verschil in het aanbieden van parkeerplekken op straat of parkeren achter een slagboom in een garage of op een parkeerterrein.

Als parkeren op straat BTW-plichtig gaat worden, dan zijn er 2 routes voor de gemeente. De eerste is 21 procent erbij in, het ander is 21 procent erbij op. Het eerste zou de gemeenten 21 procent aan inkomsten gaan kosten, bij het tweede is de consument de dupe. Toch geloven analisten niet dat dit heel snel zal gebeuren omdat de parkeertarieven politiek ongelooflijk gevoelig zijn. Ook het MKB roert zich over dit onderwerp. Men voorspelt een opstand op het moment dat het tarief met 21 procent verhoogd zal gaan worden.

Reageren is niet mogelijk.