Opel deal bijna rond

0

Anders dan gepland heeft Opel besloten om op de autosalon van Genève de spotlights niet alleen op de nagelnieuwe Insignia te richten, maar om ook de Crossland X mee te nemen naar de Zwitserse autobeurs. U weet wel: de cross-over die ontwikkeld is op basis van PSA techniek.

De beslissing van Opel kan duiden op een overnameakkoord tussen haar moederbedrijf General Motors en PSA, de fabrikant van Peugeot, Citroën en DS. Het is al enkele weken bekend dat het Duitse merk in de etalage staat en dat hierover onderhandeld wordt met de Franse autobouwer.

Dat een definitieve deal zeer dichtbij is, kan worden afgeleid uit het feit dat Opel op het laatste moment besloten heeft om de Crossland X naar Genève te sturen. Daarmee kan feitelijk de eerste liefdesbaby van het (gedwongen) huwelijk met PSA worden getoond. Een akkoord wordt mogelijk al maandag, tijdens de Zwitserse autosalon van Genève bekendgemaakt.

Opel meldt alvast dat “als eerste auto van de PSA-Opel krachtenbundeling, de Crossland X een overtuigend statement is van hoe vruchtvol de samenwerking is geweest tussen beide merken”. Vermoedelijk is deze tekst gedicteerd door de Fransen, maar dat maakt niet uit. Wees dus niet verbaasd als volgende week Opel (en Vauxhall) tot de PSA familie behoort.

Volgens ingewijden is een akkoord tussen de huidige eigenaar van Opel en Vauxhall, General Motors, en PSA inderdaad dichterbij gekomen. De Fransen hopen binnen enkele dagen de overname wereldkundig te kunnen maken. De verschillen tussen vraag en aanbod over onder meer pensioenverplichtingen zouden niet groot meer zijn.

Door de verkoop van de Europese tak van General Motors ontstaat de op één na grootste autofabrikant van Europa, na Volkswagen, maar royaal vóór Renault. De Fransen zouden bereid zijn circa 1,9 miljard euro neer te tellen voor Opel, die onder de vlag van PSA wel zelfstandig kan blijven opereren.

Reageren is niet mogelijk.