Hybride aanval van Toyota

0

Een concurrent moet je aanvallen als zijn verdediging het zwakst is. En Toyota, dat het voor haar volumemodellen niet (meer) zo begrepen heeft op dieselmotoren, denkt dat nu het moment gekomen is om de oliegestookte krachtbron aan te vallen. Immers, bij Volkswagen smeult het sjoemeldiesel vuur nog na en Volvo heeft de handdoek voor wat betreft de ontwikkeling van nieuwe ‘D’ motoren in de ring gegooid.

Toyota ziet dit als het ideale moment om hybride rijden te promoten. Dat maakt het Japanse merk tijdelijk extra aantrekkelijk met een kortingsactie. In het kader van ‘Toyota Free Hybrid’ kan de koper van een nieuwe auto met benzinemotor zonder bijbetaling tijdelijk kiezen voor een extra zuinige hybride versie van hetzelfde model. Toyota noemt als bijkomend voordeel dat de klant profiteert van maximaal comfort, want de hybride modellen van het merk zijn standaard uitgerust met een automaat. Daar kan je toch wel een kanttekening bij plaatsen want de bijbehorende transmissie heeft juist de reputatie nogal nerveus te zijn. En dat ‘vloekt’ met comfort.

Omdat veel mensen hun auto gebruiken voor korte ritten, claimt Toyota dat er met de hybride modellen van het merk tot 50 procent van de tijd elektrisch gereden kan worden, oftewel zonder schadelijke uitstoot. Verder noemt het merk het feit dat ‘stekkeren’ overbodig is een voordeel. Zou kunnen. De ANWB en Natuur & Milieu noemen de Yaris Hybrid en de Prius de zuinigste benzineauto in de praktijk.

De Toyota Free Hybrid actie geldt voor de Yaris, Auris, Auris Touring Sports, C-HR en RAV4. Voor de Prius familie, altijd een hybride en tegenwoordig flink op de huid gezeten door de Hyundai Ioniq plus Kia Niro, krijgt de koper 2.000 euro korting. Dat geldt ook voor de Plug-in uitvoering, waar ‘stekkeren’ juist wél een must is als je het potentiële verbruiksvoordeel maximaal wil benutten.

Het prijsverschil tussen een hybride Toyota en de sterkste benzineversie met een handgeschakelde versnellingsbak van hetzelfde model geldt als korting. Een voorbeeld: de koper kan voor de prijs van een Auris 1.2T Aspiration met 116 pk en een handgeschakelde transmissie (25.595 euro) tijdelijk een Auris 1.8 Hybrid Aspiration Go met 136 pk en automaat krijgen. Dit levert de klant een voordeel op van 2.100 euro. Dit voordeel kan oplopen tot liefst 2.700 euro in het geval van de Yaris B-Tone en de C-HR. Het Toyota Free Hybrid aanbod geldt van 10 tot en met 30 juni.

Waar andere automerken hybride technologie volgens Toyota puur zouden gebruiken om te voldoen aan opgelegde CO2-normen, zit deze aandrijfvorm naar eigen zeggen diepgeworteld in het DNA van het merk. Toyota introduceerde al in 1997 een hybride auto in de vorm van de eerste generatie Prius. Sindsdien heeft Toyota de technologie verder doorontwikkeld en toegepast in uiteenlopende modellen. Inmiddels heeft Toyota alleen al in Nederland 106.000 hybride auto’s verkocht. Wereldwijd staat de teller op ruim 10 miljoen exemplaren. ‘We Are Hybrid’ is dan ook de eigen conclusie.

Comments are closed.