Karma maakt doorstart

0

De eerste exemplaren van de Karma Revero zijn vanuit de fabriek op de trailers gereden om te worden afgeleverd aan de dealers en de eerste klanten.

Het is al weer heel wat jaren geleden dat de Fisker Karma op de markt kwam, een fors bemeten Amerikaanse stekkerhybride sportsedan. Maar de kleine fabrikant met Deense wortels hield het niet lang vol. In 2013 ging Fisker failliet. Toch bleef er jarenlang hoop dat het fraaie model een tweede kans zou krijgen.

Zij die er geloof in hadden, hebben gelijk gekregen. Het Chinese Wanxiang kocht de inboedel voor 149,2 miljoen dollar op (inclusief alle rechten) en doopte het bedrijf om tot Karma Automotive. De missie was om een sterk verbeterde versie van de stekkerhybride sportsedan te introduceren.

In eerste instantie zal de Karma Revero, die exact hetzelfde uiterlijk heeft als de Fisker Karma, worden geleverd via een bescheiden dealernetwerk (10 stuks) in de Verenigde Staten en Canada. De prijzen beginnen bij 130.000 dollar, omgerekend 190.000 euro.

Karma Automotive produceert de Revero in Moreno Valley, Californië. Fisker liet haar Karma door het Finse Valmet bouwen. Wanxiang heeft diens complete productielijn voor een appel en een ei over kunnen nemen. Vervolgens is deze verplaatst naar de Verenigde Staten. In totaal werken er nu meer dan 800 mensen voor Karma Automotive.

De Revero heeft in volledig elektrische modus een actieradius van 70 kilometer. Daarna kan met de inhoud van de brandstoftank en de benzinemotor nog eens een afstand van een slordige 430 kilometer worden afgelegd. Die benzinemotor fungeert als zogeheten range extender en genereert stroom voor de 2 elektromotoren met een gecombineerd vermogen van 403 pk. De benzinemotor, een 235 pk sterke 4 cilinder, drijft de Revero niet rechtstreeks aan maar fungeert als generator.

Wat gebleven is, is het zonnedak. De panelen leveren stroom voor 750 tot 1.500 kilometer rijden onder zonnige (Californische) omstandigheden. De herintroductie van het model op de Europese markt is voorlopig nog onzeker. Wel heeft Karma Automotive de intentie om het dealeraantal in de Verenigde Staten en Canada snel uit te breiden.

Reageren is niet mogelijk.