Deceptie: Subaru BRZ tS

0

De afgelopen weken heeft Subaru de hele autowereld in haar ban proberen te brengen met een serie plaagfoto’s van de BRZ. Dat moet kunnen, maar je schept op deze manier wel (hoge) verwachtingen. Helaas komen al diegenen die gehoopt hadden op de gedroomde STi (Subaru Tecnica international) uitvoering nu van een koude kermis thuis.

De BRZ wordt weliswaar, in de Verenigde Staten althans, leverbaar met grotere, 18 inch velgen (met daarachter sterkere remmen van Brembo en omhuld door bredere en plakgrage Michelin Pilot Sport 4 banden), geprononceerde zijschorten en, als meest in het oogspringende kernmerk, een enorme achtervleugel; maar van een turbo oftewel meer pit voor de 2,0 liter boxermotor is geen sprake. Het blijft atmosferisch bij 200 pk.


Subaru geeft de nieuwe uitvoering van de BRZ de toevoeging ‘tS’. Die letters staan voor ‘tuning by STi’. Dat is wel een beetje misleidend. Of eigenlijk vergelijkbaar met de ST-Line modellen van Ford en de GT-Line modellen van Peugeot. Schapen in wolfskleren. Voor burgermansbakken niet erg, maar bij een volbloed sportwagen slaat Subaru hiermee de plank mis.

Anderzijds, de BRZ tS laat zich volgens Subaru wel degelijk nog een stukje scherper en opwindender sturen dan de normale versie. Vanwege de in de tweede alinea genoemde aanpassingen, maar vooral dankzij een onderstel met speciale dempers en veren van Sachs. Wat ook helpt is de aanwezigheid van een veerpoot brug in het motorcompartiment en het feit dat de achterspoiler (van carbon) naar wens instelbaar is voor maximale neerwaartse druk op het circuit.

Dat is leuk voor op Zandvoort of Assen, al is het onduidelijk of de BRZ tS wel door Subaru richting Europa gestuurd wordt. Dat er in het interieur fanatiek is gestrooid met van rode stiksels voorzien Alcantara, past dan weer wel bij een auto die meer ‘show’ is dan ‘go’. In Nederland lijken we trouwens wel klaar te zijn met het gepruts van Subaru. In de eerste 5 maanden van dit jaar zijn de verkopen, in een sterk groeiende markt, met bijna een kwart gedaald. Voor de BRZ meldde zich geen enkele koper. Gek hè?

Reageren is niet mogelijk.