Nieuwe Audi Q3 is het wachten waard

0

Wanneer zullen de SUV verkopen pieken in Europa? Autointernationaal.nl denkt dat dit voorlopig nog niet het geval zal zijn. Er zitten namelijk diverse nieuwe SUV modellen in de pijplijn met een groot verkooppotentieel. Eén daarvan is de nieuwe Audi Q3.

De huidige Q3 kan je gerust bestempelen als de zwakste schakel in het SUV gamma van Audi. En dat ligt niet alleen aan zijn leeftijd (6 jaar). De Q3 kwam ongelukkig geproportioneerd ter wereld, met te sterke vrouwelijke, ronde vormen. Dat is voor een aaibare boodschappenauto niet erg, maar een SUV moet stoer zijn en een krachtige uitstraling hebben. Zelfs de RSQ3 heeft moeite om aan die eis te voldoen.

Het gevolg is dat afgelopen maand de duurdere, voor een minder breed koperspubliek betaalbare, Q5 meer dan dubbel zo goed verkocht als de Q3. En zijn kleinere broer Q2 overvleugelde hem in de afzetstatistieken met factor 7. Maar volgend jaar zal Audi haar zwakste schakel vervangen.

De nieuwe Q3 zal zijn voorganger in alles overtreffen: hij wordt groter en veel ruimer zonder zwaarder te worden (dankzij het MQB platform), biedt betere rijeigenschappen, krijgt een bijdetijds dashboard (iets wat van de huidige editie niet gezegd kan worden …) en wordt ook leverbaar in stekkerhybride uitvoering. De RS versie keert terug en krijgt wederom de 5 cilinder 2.5 TFSI motor, dit keer met 400 pk.

Uiterlijk wordt de nieuwe Q3 een kleine Q6 e-Tron dan wel Q8. Dat betekent een einde aan de ronde vormgeving. In plaats hiervan krijgt de Audi een veel scherper gesneden koetswerk. Dat maakt de nieuwe Q3 atletisch en gespierd, in plaats van een auto met te veel vet op zijn heupen. Optisch betekent dit een verademing, net zoals de BMW X1 na de generatiewisseling enorm is opgeknapt. Nu de Mercedes GLA nog …

Reageren is niet mogelijk.