Toekomst van autodelen is elektrisch

0

In Amsterdam, Stuttgart en Madrid investeert autodeel platform Car2go al 6 jaar in elektrisch rijden. Inmiddels is het aantal van 300.000 leden bereikt met een volledig elektrische vloot en dat maakt Car2go ’s werelds grootste elektrische autodeel dienst waarbij de Smart Fortwo de hoofdrol speelt. Uit recente data van het bedrijf blijkt dat een op de tien gereden kilometers groen is.

Op dit moment zijn er al meer dan 57,3 miljoen kilometers gereden in de 1.400 elektrische auto’s van Car2go. “We zijn ervan overtuigd dat de toekomst van autodelen elektrisch is, maar dat werkt alleen als er in steden ook een goed ontwikkelde infrastructuur is rondom het opladen van elektrische auto’s. Om gebruikers een echt alternatief te bieden voor hun alledaagse mobiliteit, moeten de deelauto’s continu gebruikt worden en beschikbaar zijn door heel de stad”, vertelt Olivier Reppert, de CEO van Car2go, in een vraaggesprek met Automobiel Management.

Zo heeft Amsterdam meer dan 1.000 oplaadstations en daarmee de beste oplaadinfrastructuur ter wereld. Stuttgart heeft 380 snelle laadstations, waarmee de stad een van de beste netwerken van Duitsland heeft. Ook in Madrid heeft Car2go een speciaal systeem gebouwd met eigen snelle laadstations, zodat de elektrische auto’s zo vaak mogelijk beschikbaar zijn.

Momenteel is men met Hamburg in gesprek over de mogelijkheden om volgend jaar de verbrandingsmotor in 400 auto’s door een slimme elektrische aandrijving te vervangen. Ook Rotterdam zit om de tafel met Car2go. Er ligt een plan voor een Second Life Battery project, dus hergebruik van oudere batterijen. Smart kan en wil in deze toekomstplannen en in toekomstige lokale smartgrids zeker een rol spelen. De elektrisch aangedreven modellen zouden interessant kunnen zijn voor kleine gemeenschappen en bedrijven waar mensen niet allemaal persoonlijk een auto voor de deur nodig hebben.

Gemeenschappen die prima gebaat zouden kunnen zijn met een aantal elektrische deelauto’s voor meerdere gebruikers, die in de wijk of bij het bedrijf aan de laadpaal staan geparkeerd. Auto’s die met hun batterijen een rol spelen in lokale stroomnetwerken. Het is nog niet zover, maar het zijn wel scenario’s die volgens Jo Willems van Smart Benelux zonder meer denkbaar zijn.

Autodeel diensten zijn belangrijke partners voor steden om elektrisch rijden te promoten. Per dag worden er zo’n 10.000 ritten gemaakt en maken nieuwe leden kennis met elektrisch rijden. Dankzij relevante kennis over de vereisten op het gebied van mobiliteit van mensen uit de stad, kunnen ze een adviserende functie bieden zodat laadstations op de meest ideale plekken geplaatst kunnen worden.

Reageren is niet mogelijk.