TVR klaar voor comeback

0

TVR werkt hard aan een comeback. De eerste auto van het herboren op en top Britse merk wordt tijdens de Goodwood Revival klassieker evenement (8 – 10 september) gepresenteerd.

Dit betekent dat over 3 maanden het doek van de sportwagen, die waarschijnlijk Griffith gaat heten, zal worden gehaald. TVR zegt tijdens de ontwikkelingsfase, die nu dus bijna is afgerond, goed naar de wensen van eigenaren van oudere / eerdere modellen van het merk geluisterd te hebben en praat hen regelmatig bij over de voortgang van het ‘comeback project’

Ook is een conceptversie van de sportwagen al aan een selecte groep potentiële kopers getoond. TVR liet eerder ook al meerdere schetsen zien. Eén daarvan is onderstaande afbeelding, waarop een uitlaat eindstuk staat; een knipoog naar het bizarre uitlaatsysteem van de Sagaris, dat uit de flanken van de achterbumper tevoorschijn kwam. Zelfs met het motorgeluid (passend bij de slogan ‘TVR is roaring back’) konden de potentiële klanten al kennismaken. Bij de nieuwe sportwagen zit het uitlaat eindstuk nog steeds in de flank, maar nu op achter de voorwielen.

Tijdens de Goodwood Revival, waarbij alleen auto’s die gebouwd zijn vóór 1966 daadwerkelijk het circuit op mogen, wordt de nieuweling geflankeerd door TVR modellen van weleer. Daarmee staat het merk stil bij haar 70ste verjaardag. Volgens TVR baas Les Edgar zal de reactie op de nieuwe sportwagen uitgesproken positief zijn: “Wij hebben voor potentiële kopers een reeks geheime previews gehouden. De respons was zo goed dat we er zeker van zijn dat de nieuwe TVR een hit wordt. Ik verheug me er nu al op om te zien hoe het publiek op de auto reageert”.

TVR, dat in 1947 voor het eerst actief werd op de automarkt, heeft bevestigd dat de sportwagen een 5,0 liter grote V8 van Ford krijgt, die na behandeling door Cosworth goed is voor ongeveer 480 pk. Daarmee sprint de 1.200 kilo zware, achterwiel aangedreven ‘Griffith’ in 4 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid bedraagt ruim 320 km/u.

De eerste 500 exemplaren van de sportwagen zijn al bijna uitverkocht, aldus TVR. In het Verenigd Koninkrijk begint de prijslijst van deze Launch Edition bij 90.000 pond. Ter vergelijking: dat is ongeveer 25 procent dan de Lotus Evora kost (Nederlandse prijs 84.354 euro). Dit betekent dat de TVR bij ons een prijskaartje krijgt van minimaal 105.000 euro. Na Goodwood Revival is het orderboek waarschijnlijk helemaal vol getekend.

Reageren is niet mogelijk.