Nieuwstelex

0

+++ De verbindingsweg tussen de snelwegen A13 en A16/A20, ten noorden van Rotterdam, mag aangelegd worden. De Raad van State heeft alle bezwaren van een grote groep Rotterdammers en belangenorganisaties verworpen. Het besluit van de regering gaat over het doortrekken van rijksweg A16 bij knooppunt Terbregseplein en de verbinding daarvan met de A13, de weg tussen Rotterdam en Den Haag. De nieuwe rijksweg wordt 11 kilometer lang. De ‘A16 Rotterdam’ zorgt er volgens Rijkswaterstaat voor dat het verkeer op de A13, A20 en omliggende lokale wegen straks vlotter kan doorrijden. De zaak was aangespannen door onder meer de Natuur & Milieufederatie Zuid-Holland, Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik, Vereniging Natuurmonumenten en bewonersorganisaties. Volgens hen bestond er geen noodzaak voor het aanleggen van de nieuwe rijksweg en waren er alternatieven. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk. +++

+++ APPLE kan het niet laten: het lijkt er op dat het hightech bedrijf tóch een eigen auto op de markt wil brengen. Dat kan althans worden afgeleid uit de woorden van Tim Cook, de CEO van Apple. Die zei in een interview: “Zelfrijdende auto’s zijn ongelooflijk spannend”. Plannen voor een eigen auto waren er al eerder. Die werden ontwikkeld onder de noemer ‘Project Titan’. Later leek Apple de rol van toeleverancier te prefereren met een sterke focus op techniek voor autonome rij systemen. Voor Cook is artificiële intelligentie samen met ‘autonomie’ dé toekomst. Apple beschikt al enige tijd over vergunningen om bestuurderloos rond te mogen rijden in Californië. De technologiegigant zet daarbij vol in op kaarten. Dat blijkt uit het grote aantal vacatures dat het bedrijf voor deze divisie heeft. Apple zoekt onder meer deskundigen op het gebied van geografische informatiediensten en navigatie. Volgens deskundigen zijn er een paar verklaringen voor de toename in interesse in kaarten. Allereerst natuurlijk de niet aflatende concurrentie met bijvoorbeeld Google Maps, maar ook voor ‘Augmented Reality’ (AR) en autonome systemen is kennis over kaarten en navigatie onontbeerlijk. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Apple liet Cook al weten dat AR een prioriteit voor het bedrijf is. Ook is Apple bezig met “een autonoom project”, aldus de CEO. In juni heeft Apple ARKit voor ontwikkelaars geïntroduceerd. Met deze software kunnen augmentedreality apps worden gemaakt. +++

+++ AUDI had grootse plannen met de R8. De sportwagen zou net zo’n breed gamma moeten krijgen als de Porsche 911. Maar dat gaat niet gebeuren. Er zit alleen nog een achterwiel aangedreven basisvariant in het gamma en that’s it. De reden is, en daar kan Stefan Winkelmann die leiding geeft aan de Audi Sport afdeling waar de R8 gebouwd en ontwikkeld wordt, niet omheen: het afzetpotentieel voor sportieve SUV modellen is veel aantrekkelijker. Daarom heeft de RS Q8 prioriteit. En dat is logisch, want van de vorige generatie R8 zijn er gedurende diens hele carrière slechts 26.000 exemplaren verkocht. Ter vergelijking: bij Porsche bedroeg het orderaantal voor de 911 alleen vorig jaar al 32.409 stuks. En Lamborghini bereikt met de technisch nauw aan de R8 verwante, maar veel duurdere Huracán, driekwart van het verkoopresultaat van de Audi. Ja, je kan er niet om heen: de toekomst van de R8 is net zo onzeker als die van de 3-deurs A1 … +++

+++ De Amerikaanse merken DODGE en RAM hebben een nieuwe importeur in Nederland, AEC. Op dit moment is al een importeur, die ook actief blijft. Bij beide bedrijven kun je een Ram of Dodge kopen met officiële fabrieksgarantie. AEC is de nieuwste en start binnenkort met de uitrol van een dealernetwerk in ons land. Het is nog niet bekend hoeveel verkooppunten er komen. Op dit moment zijn er via de andere officiële importeur, AGT Europe, 7 dealervestigingen in Nederland. Beide importeurs verzorgen ook de aftersales, hetgeen betekent dat originele onderdelen daar verkrijgbaar zijn. De auto’s die door AGT Europe in Nederland worden aangeboden zijn de Ram 1500 en de Dodge Challenger plus Charger. De laatste 2 modellen zijn ook in 710 pk sterke Hellcat uitvoering  verkrijgbaar. Ram en Dodge zijn onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles. Beide merken bouwen en ontwikkelen hun auto’s in principe voor de Amerikaanse markt, maar liefhebbers in Europa worden niet vergeten. De Ram 1500 is tegenwoordig een gewild model bij ondernemers, die de pick-up als bedrijfswagen inzetten, al dan niet voorzien van een LPG installatie. AEC neemt ook de import van Mopar reserveonderdelen voor zijn rekening. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Canada en telt in Europa 130 distributiepartners. AEC houdt een voorraad nieuwe voertuigen aan in Antwerpen en heeft een eigen technische en onderzoeksafdeling voor homologatie. Het bedrijf biedt dealers technische en aftersales ondersteuning, garantie & dealerfinancieringsprogramma’s en verzorgt ook de ombouw naar LPG, in samenwerking met het onlangs aan een Canadees bedrijf verkochte Prins Autogas systemen. +++

+++ FERRARI heeft in het tweede kwartaal meer winst en omzet behaald dan een jaar eerder. Vooral de vraag naar de door een V12 aangedreven modellen nam fors toe. De wereldwijde klantenleveringen gingen in de afgelopen periode met ruim 5 procent omhoog naar 2.332 auto’s. In vrijwel alle regio’s steeg de verkoop, behalve in China, Hong Kong en Taiwan. Daar verbrak Ferrari vorig jaar de banden met zijn distributeur. In het afgelopen kwartaal zijn er in de Aziatische regio daardoor 13 procent minder auto’s verkocht. De nieuwe importeur daar zal later dit jaar weer geheel operationeel zijn, zo stelt Ferrari ter geruststelling. De omzet klom met 13,5 procent tot 920 miljoen euro en de nettowinst nam met 30 procent toe naar 136 miljoen euro. Het beursgenoteerde Ferrari verwacht heel dit jaar circa 8.400 auto’s te leveren aan klanten en een omzet van meer dan 3,3 miljard euro te realiseren. Zoals gezegd is vooral de vraag naar de V12 modellen sterk gestegen: de LaFerrari Aperta, F12berlinetta, F12tdf en GTC4Lusso zorgden voor een afzetstijging van 36 procent; een lijn die F12 opvolger 812 Superfast naar alle waarschijnlijk zal voortzetten. Bij de V8 modellen (California T, 488 en GTC4Lusso T) was de stijgende lijn volgens Ferrari “in lijn met het voorgaande jaar”. De opvolger van de California T zal overigens in september op de IAA van Frankfurt worden gepresenteerd. +++

+++ Met een dikke V8 in het vooronder klinkt de FORD Mustang als een woeste leeuw. Daarom krijgt de GT uitvoering voortaan een ‘goede burenmodus’, waarmee je die diepe brul bewaart voor buiten de woonwijk. De ‘Good Neighbor Mode’ smoort het diepe gebrul van de (bijzonder aangename) 5,0 liter V8 en verandert de motor in een tevreden spinnend poesje. Het idee voor de burenmodus komt van Steve von Förster, het voormalige hoofd der voertuigingenieurs van Ford. Toen hij zijn Shelby GT350 Mustang een keer startte voor zijn huis in een welvarende buitenwijk van Detroit waar hij woont, belde zijn buurvrouw bij het horen van de diepe motorgebrul verschrikt het alarmnummer. Toen de opgetrommelde politie ter plaatse kwam, was de vogel al gevlogen, maar Von Förster wist één ding; hij wilde niet nóg een keer zijn buurvrouw angst aanjagen. Met ingang van het nieuwe modeljaar is de Ford Mustang GT daarom leverbaar met de ‘Quiet Exhaust Mode’, waarbij het uitlaatgeluid netjes gesmoord wordt, desgewenst gekoppeld aan een tijdschema. Het geluid komt dan niet boven de 72 decibel uit, en dat is gelijk aan wat een gemiddelde vaatwasser aan herrie produceert. Als je het slaapstadje verlaten hebt, kan je overschakelen naar één van de andere 3 modi (Normal, Sport of Track) en genieten van het karakteristieke V8 motorgeluid. +++

+++ MAZDA heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar 2017/2018 een nieuw record gerealiseerd. Met de verkoop van 377.000 auto’s wereldwijd verbeterde het merk zijn eigen absolute record voor de eerste kwartaalperiode van een boekjaar, dat in Japan van 1 april tot en met 31 maart loopt. De sterke vraag naar de nieuwe CX-5, die nu beschikbaar is op de meeste belangrijke markten wereldwijd, waaronder Europa, Japan, Noord-Amerika en Australië, heeft de groei van de Japanse autofabrikant aanzienlijk versterkt. China staat van al deze markten bovenaan de lijst, met een omzetgroei van 20 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, naar 71.000 eenheden. Japan, waar de 41.000 verkochte auto’s een stijging van 5 procent betekende, volgt op de tweede plek. In de Verenigde Staten gingen de zaken evenwel minder voorspoedig. Daar verkocht Mazda 10 procent minder auto’s dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Net als andere merken zien de Japanners de belangstelling voor de sedans ‘3’ en ‘6’ sterk dalen. Steeds meer autoconsumenten stappen over op een cross-over, maar het lukte de CX-5 niet om de afzetdaling bij de sedans te compenseren. De netto winst van Mazda steeg met 72 procent naar 36,6 miljard yen (300 miljoen euro) bij een omzet van 802,1 miljard yen (6,57 miljard euro); een toename van 3 procent. De onderneming noteerde een bedrijfsresultaat van 39,9 miljard yen (327 miljoen euro). Mazda wil haar verkopen dit jaar met 50.000 auto’s opvoeren. Dat wil zij vooral doen via cross-overs. Voor deze modellen zal de productiecapaciteit in Hiroshima worden vergroot. De populaire CX serie van Mazda (CX-3, de Chinese CX-4, de CX-5 en de Amerikaanse CX-9) droeg in het vorige boekjaar voor 39 procent bij aan de omzet en vertegenwoordigt een groeiend aandeel in het totale verkoopvolume. Later dit jaar wordt op de Japanse markt de nieuwe CX-8 gelanceerd, een cross-over met 3 zitrijen. De prognose van Mazda voor het hele lopende boekjaar, dat eindigt op 31 maart 2018, blijft ongewijzigd. De autofabrikant verwacht dat de wereldwijde verkopen op 1,6 miljoen auto’s uitkomen, met een bedrijfsresultaat van 150 miljard yen (1,27 miljard euro) en een netto winst van 100 miljard yen (847 miljoen euro). +++

+++ TOYOTA vraagt 46.490 euro voor de nieuwe, 212 pk sterke Yaris GRMN, maar sommige Nederlanders hebben geen probleem met dit bedrag. Autointernationaal.nl schreef al eerder dat de hete hatchback inmiddels is uitverkocht. Toyota brengt 400 exemplaren van de Yaris GRMN naar Europa en daarvan zijn er 6 aan Nederlanders verkocht. Of die bij door merkliefde verblindde dealers terecht zijn gekomen, wil de importeur niet zeggen. +++

Reageren is niet mogelijk.