Tesla ziet verkopen inzakken

0

Maart 2017 was de allerbeste verkoopmaand ooit voor Tesla in Hongkong. Logisch, want het fiscaal voordeel voor elektrische auto’s werd er vanaf 1 april geschrapt. Maar sindsdien bleef het orderboek leeg.

In april en mei werd er in Hongkong niet één Tesla verkocht. Net als in Denemarken heeft het stopzetten van de fiscale voordelen voor elektrische auto’s meteen ook de verkoop ervan stilgelegd. Logisch als je weet dat de prijs van de ene dag op de andere met bijna 50 procent steeg. Moest er eerst voor een Model S P70D om en bij de 70.000 euro worden gepind, nu is dag bedrag gestegen naar ruim 103.000 euro. En de o zo heilige wet van de prijselasticiteit zegt nu eenmaal dat klanten wegblijven als producten (of diensten) te hoog geprijsd zijn.

In december 2016 en in januari 2017 werden er in Hongkong 168 Tesla’s ingeschreven. In februari van dit jaar steeg dat cijfer naar 590 en in maart naar maar liefst 2.939: een ware stormloop voor het einde van de fiscale ondersteuning. Sinds 1 april ligt de verkoop stil: geen enkele verkochte auto in april en in mei! Veelzeggende cijfers die bewijzen wat voor een grote rol premies spelen bij de aankoop van elektrische auto’s. Door alle fabrikanten samen werden er in de maanden april en mei welgeteld 5 elektrische auto’s ingeschreven in deze speciale administratieve regio van China.

Toch moet dit verhaal ook een beetje genuanceerd worden want zowel in Hongkong als bij Tesla heeft men in februari en maart geanticipeerd op het verdwijnen van de gunstige fiscale maatregelen. Dit neemt niet weg dat de komende weken van cruciaal belang zijn om in te schatten of deze situatie zal aanhouden. Pas dan kunnen we conclusies trekken.

Amerikaanse media hebben in ieder geval al aan de alarmbel getrokken. In de Verenigde Staten maakt men zich namelijk zorgen over de geplande verlaging van de subsidies à 7.500 dollar in eigen land voor elektrische auto’s. Die zouden de verkoop van Tesla op haar thuismarkt wel eens flink kunnen doen dalen …

Tesla zelf ontkent desgevraagd afhankelijk te zijn van belastingkortingen. De verkoopcijfers zouden de laatste jaren op het vaste land van China bijna zijn verdrievoudigd, en dat zonder fiscale stimuli. De overheidsmaatregel in Hongkong geldt overigens tot en met volgend jaar maart. Daarna zal het beleid worden geëvalueerd. En wellicht keert de overheid dan wel net zo als in Denemarken op haar schreden terug.

Reageren is niet mogelijk.