Tesla behaalt nieuw record

0

Een aantal Italiaanse Tesla bezitters is er in geslaagd 1.078 kilometer met één van hun auto’s te rijden voordat de batterijen leeg waren. Zij verbeterden daarmee het in juni in België gevestigde record van 896 kilometer.

De Italianen gebruikten voor hun record een Model S 100D en deden onderweg aan ‘hypermiling’ ofwel het zo constant mogelijk met een gematigde snelheid rijden en zo min mogelijk de remmen gebruiken. Na het vorige record in België had Tesla topman Elon Musk al op Twitter verklaard dat het mogelijk moest zijn om de 1.000 kilometer te halen.

Dat is nu dus gelukt in Italië, het land van de V10 en V12 supersportwagens. De marathon duurde 28 uur en er werd niet harder gereden dan 40 km/u. De airconditioning stond uit, aar dat leverde dus wel 1.078 kilometer rij bereik op. ‘Range anxiety’ kan nu echt de prullenbak in.

De batterij van de Tesla komt van Panasonic en is in realiteit 102.4 kWh groot (Tesla rondt altijd af naar het meer dichtbij gelegen vijftal) en beschikt over een beschikbaar vermogen van 98,4 kWh. De gebruikte auto was nagenoeg standaard. Zoals gezegd ging het om een Model S 100D die werd uitgerust met banden met een lage rolweerstand.

De Italianen trokken de stekker uit hun wereldrecordpoging bij 98,3 kWh. Dat correspondeert met ongeveer 8 liter benzine. Het geeft maar weer eens aan hoe efficiënt een elektromotor werkt. En geen enkele in serie geproduceerde elektrische auto komt verder dan de genoemde 1.078 kilometer. Een Duitser reed vorig jaar trouwens nog 2.111 kilometer op 1 tank met een Opel Insignia Diesel.

Comments are closed.