Fiat Punto solliciteert naar verkoopverbod

0

Een pijnlijke primeur voor Fiat: voor het eerst in de geschiedenis van Euro NCAP zijn er nul sterren uitgedeeld aan een model van dit merk, de Punto.

2017 was voor Euro NCAP een druk jaar. Ook in december zijn er een serie auto’s onderworpen aan een reeks botsproeven. Dit keer 15 exemplaren. Elke 2 jaar worden de criteria aangescherpt. Met als gevolg dat oude auto-ontwerpen in de hoek zitten waar de klappen vallen. Zoals de uit 2005 stammende Punto. Indertijd nog goed voor 5 sterren, maar inmiddels qua veiligheid hopeloos verouderd.

De Fiat laat het met name qua actieve en passieve veiligheidssystemen afweten: hier scoort de Italiaanse fossiel 0 procent ‘veiligheid’. Verder scoort de Punto slechts 51 procent op het gebied van bescherming van volwassenen, 43 procent bij de bescherming van kinderen en 52 procent qua voetgangersveiligheid. De cocktail van een oud platform en dito techniek die geen moderne rij hulpmiddelen zoals automatische remfunctie met noodstop of dode hoekcamera toelaat, is funest voor de Fiat. En dus misschien ook wel voor de inzittenden. De bestuurder wordt alleen gewaarschuwd als hij of zij de gordel niet om heeft. Fiat kan het beste de eer aan zichzelf houden en de Punto van de markt halen.

Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP, noemt de Punto “het sterkste voorbeeld van een auto die al lang over zijn houdbaarheidsdatum is en dat heeft gevolgen voor kopers”. Dat het in het B segment ook anders kan, bewijst de vernieuwde Toyota Yaris. Die scoort de maximale 5 sterren. Dat komt doordat de Toyota wél met de modernste actieve en passieve veiligheidssystemen leverbaar is. Los daarvan: als je de botsfoto van de Punto vergelijkt met die van de Yaris (let bijvoorbeeld op het verschil in airbags …), is er verder ook geen toelichting nodig.

Andere modellen zoals de nieuwe Dacia Duster, Kia Stonic, MG ZS, Alfa Romeo Giulietta, Toyota Aygo, Ford (Grand) C-Max, Opel Karl en DS 3 scoren allemaal 3 sterren. Al krijgen de Aygo en Stonic respectievelijk 1 en 2 ster(ren) extra wanneer zij uitgerust zijn met optionele passieve en actieve veiligheidssystemen. Naast de Toyota Yaris, waren er meer modellen die de maximumscore van 5 sterren haalden: de BMW 6-serie Gran Turismo, de Hyundai Kona, de Jaguar F-Pace en de Kia Stinger.

Reageren is niet mogelijk.