Sportwagen van de toekomst: Toyota GR Super Sport Concept

0

Toyota presenteert een spectaculaire, 1.000 pk sterke conceptstudie met hybride technologie die reeds beproefd is in het FIA World Endurance Championship (WEC): de GR Super Sport.

De GR Super Sport Concept met de absolute publiekstrekker van Toyota op de Tokyo Auto Salon worden. Het studiemodel is grotendeels opgebouwd uit dezelfde componenten als waarmee het Japanse merk de TS050 Hybrid WEC racewagen bouwt. Dit betekent dat onder de carrosserie een dubbel geblazen 2,4 liter grote V6 én hybride techniek (Toyota Hybrid System-Racing genaamd; THS-R) schuilt. Met deze 1.000 pk sterke aandrijflijn is deze supersportauto volgens Toyota klaar voor de toekomst.

Vóór is de GR Super Sport Concept voorzien van 330/710 R 18 banden en achter zitten 330/710 R 18 exemplaren. Op het eerste gezicht zie je geen auto die geschikt is voor straatgebruik. Zaken als koplampen, spiegels en een ruitenwisser ontbreken namelijk. Maar schijn bedriegt …


Het lijkt er op dat de GR Super Sport Concept wel degelijk in productie gaat, zo blijkt uit woorden van Shigeki Tomoyama, de president van Gazoo Racing, de racetak van Toyota: “Dit is het startpunt voor Toyota’s geheel nieuwe uitdaging om sportwagens te ontwikkelen op basis van raceauto’s. Hoewel het nog wel even zal duren voordat jullie allemaal de kans hebben om achter het stuur te kruipen, hoop ik dat de GR Super Sport Concept een voorproefje geeft van wat we willen bereiken met onze volgende generatie sportwagens”, aldus Tomoyama.

Aston Martin en Mercedes-AMG kunnen hun borst alvast natmaken. Met deze GR Super Sport Concept maakt Toyota een serieuze vuist richting de Valkyrie en de Project One van die merken. Het is welhaast niet voor te stellen dat dit spektakelstuk van dezelfde maker komt als de Yaris en Prius. Toch is het zo. Het Japanse merk timmert de laatste behoorlijk aan de weg om haar merkimago meer elan te geven. Zo keerde Toyota terug naar het WRC en presenteerde het afgelopen jaar onder andere de Yaris GRMN, een kleine maar hele hete hatchback.

Ook zit er een nieuwe Supra in de pijplijn. Dit alles naast het feit dat Toyota als enige grote autofabrikant nog actief is in de 24-uurs race van Le Mans. Deze GR Super Sport is het zoveelste bewijs van de wil om meer spanning en sensatie rondom het merk te creëren. Bij de ontwikkeling van het model is alvast rekening gehouden met de homologatie-eisen voor typegoedkeuring voor een kenteken. De Japanners stoten zich dus niet aan dezelfde steen als Aston Martin met de Vulcan …

Comments are closed.