Opel Combo wordt Frans

0

In een grijs verleden begon de Opel Combo zijn verkoopcarrière als afgeleide van de Kadett. Daarna werd de Corsa als basis genomen, en toen het Duitse merk aan lager wal raakte werd een beroep op Fiat gedaan voor een kopie van de Doblò. De nieuwe generatie heeft Franse PSA techniek. Logisch, want Opel is tegenwoordig een zustermerk van Citroën en Peugeot.


Met de tegenhanger van Citroën, de Berlingo, konden we een paar dagen terug al kennismaken. De nieuwe Combo onderscheidt zich vooral door zijn afwijkende neuspartij die helemaal in Opel stijl is ontworpen. Hij beschikt over een snuit die duidelijk overeenkomsten heeft met het front van de Mokka X en, in iets mindere mate, de Crossland X.

Net als de Berlingo kan hij in 2 lengtes worden besteld: 4,40 of 4,75 meter met 2 schuifdeuren. Het volume van de bagageruimte varieert van 597 tot 2.126 liter. De verlengde versie heeft in 5-zits configuratie minimaal 850 liter beschikbaar, en maximaal 2.693 liter. Tegen meerprijs is een derde rij stoelen mogelijk. Opel gaat de Combo leveren met diverse infomediasystemen waarbij het grootste beschikbare scherm 8 inch meet. Ze kunnen allemaal overweg met Apple CarPlay.

De nieuwe Combo maakt gebruik van het EMP2 onderstel van PSA dat ook onder modellen als de Peugeot 308 / 3008 / 5008, de DS7 Crossback en de nog de presenteren Citroën C5 Aircross is te vinden. De generatiewisseling geeft de Combo toegang tot een hele rits, voor het model nieuwe, veiligheidssystemen. De lijst bestaat uit onder meer uit een vermoeidheidsassistent, Forward Collision Alert en verkeersbordherkenning.

Tot de optiemogelijkheden voor de nieuwe Combo behoren zaken als voorruitprojectie, een achteruit rij camera, adaptieve cruisecontrole, een apart te openen achterruit, verwarmbare voorstoelen plus stuurwiel (dat tegen meerprijs kan worden voorzien van lederen bekleding), een 230 volt stopcontact, een inductiepad om telefoons op te laden en een glazen panoramadak. In eerste instantie wordt de Opel leverbaar met een normale, neerklapbare achterbank. Vanaf volgend jaar zijn ook 3 losse, uitneembare stoelen verkrijgbaar.

Vierwielaandrijving is net als voorheen niet mogelijk op de Combo; wel kan de Opel worden voorzien van IntelliGrip: een speciaal tractiecontrole systeem dat samenwerkt met de eveneens optionele 8-traps automaat. Standaard is een handbak met 5 of 6 versnellingen. Die is gekoppeld aan de reeds van de Crossland X en Grandland X bekende 1.2 PureTech benzinemotor (110 of 130 pk), of aan de nieuwe 1.5 CDTI met 75, 100 of 130 pk.

Net als Citroën gaat Opel de Combo ook leveren in bestelwagen variant. De personenwagenversie draagt overigens net als voorheen de extra typeaanduiding ‘Tour’. Moederconcern spreekt zowel in het geval van de Berlingo al de Combo (en de nog officieel voor te stellen Peugeot Partner) van een LAV: een Leisure Activity Vehicle. Dat klinkt blijkbaar spannender dan ‘Ludospace’, de oude naam voor dit soort auto’s. De orderboeken voor de Combo gaan in de eerste helft van 2018 open. De eerste leveringen zullen na de zomervakantie plaatsvinden.

Comments are closed.