Citroën Grand C4 SpaceTourer 1.2 PureTech in duel met Renault Grand Scénic 1.3 TCe

0

Er is Frans MPV nieuws. Zowel van Citroën als Renault. Het merk met het wybertjeslogo lanceerde afgelopen voorjaar een nieuwe 1,33 liter 4 cilinder turbobenzinemotor variant van de (Grand) Scénic. Die werd in april door Autointernationaal.nl getest in korte uitvoering. Nu neemt de lange versie het op tegen de Citroën Grand C4 SpaceTourer die tijdelijk niet verkrijgbaar was met benzinemotor, maar nu wel weer met 1.2 PureTech motor is te bestellen (dat geldt ook voor de korte Space Tourer).

Autointernationaal.nl test de Citroën Grand C4 Space Tourer met 130 pk sterke 3 cilinder turbobenzinemotor en standaard de EAT6 automaat. Hij kost in Shine tenue 35.540 euro. Zijn opponent is de Renault Grand Scénic 1.3 TCe 140 EDC in Intens uitvoering. Daaraan hangt een prijskaartje van 34.890 euro. Renault is in de vorm van de Scénic de uitvinder van de middenklasse MPV, maar op Europees niveau verkoopt het alternatief van Citroën (vroeger C4 Picasso genaamd, sinds maart C4 Space Tourer) stukken beter. Hier lees je waarom dat zo is.

Vroeger lag het voor de hand om kloeke 7-persoons MPV modellen zoals de hier geteste Citroën en Peugeot in een dieseluitvoering te bestellen. Daarmee blijven de brandstofkosten relatief beperkt en het forse motorkoppel komt niet alleen van pas bij een volle bepakking tijdens vakantieritten richting bergachtige strekken, maar past ook goed bij de relaxte rij stijl waarvoor dit soort op comfort gerichte auto’s primair bedoeld zijn. Maar de diesel heeft een imagoprobleem en dat zie je terug in de inruilwaarde.

Om benzinemotoren hoeft de autoconsument zich minder zorgen te maken. Met name PSA heeft zich met haar 1,2 liter 3 cilinder PureTech krachtbron populair gemaakt bij het publiek. Het is een pittige en zuinige motor. Renault kon daar met haar voormalige 1.2 TCe unit niet aan te tippen, want dat was een typisch geval van ‘veel geblaat en weinig wol’ (rumoerig, dorstig, slap). Maar in samenwerking met Mercedes is een nieuwe 4 cilinder 1,3 liter motor ontwikkeld. Daarvan zijn 3 vermogenversies beschikbaar (115, 140 en 160 pk) en in de testauto zit de middelste variant. Die is net even sterker dan de Citroën die 130 pk biedt en ook de koppelkarakteristiek is gunstiger (240 Nm bij 1.600 toeren versus 230 Nm bij 1.750 omwentelingen). Aan het lage verbruik van de PureTech krachtbron (gemiddeld 5,1 liter per 100 km) kan de Renault evenwel nog steeds niet tippen. Hij verbruikt in geteste uitvoering gemiddeld 0,4 liter meer, hetgeen 124 gram CO2 betekent versus 115 gram voor de Citroën.

In vergelijking met de dynamisch vormgegeven Renault (strakke lijnen, gebogen zijwanden, 20 inch wielen), oogt zijn rivaal van Citroën haast als een (nette) bestelwagen. De Grand C4 SpaceTourer moet het meer van zijn innerlijke waarden (lees: multifunctionaliteit) hebben met hier en daar een vleugje originaliteit. Renault heeft zich bij het ontwerpen van de (Grand) Scénic laten inspireren (of is het: verblinden?) door het succes van SUV modellen en voorziet haar ontwerp van een relatief grote bodemvrijheid. Voor een MPV is zoiets toch van veel minder belang dan een flexibele interieurindeling.

Ook de cockpit en de rij positie in de Grand Scénic hebben een minder hoog MPV gehalte. Het instrumentarium is bij de jongste generatie weer achter het stuurwiel geplaatst en het dashboard bootst dat van de conventionele modellen van het merk (Mégane, Talisman) na. De opbergmogelijkheden zijn echter nog steeds zo talrijk. Je kunt spullen kwijt in vakken in de vloer en in de verschuifbare middenconsole. Speciale vermelding verdient de aanwezigheid van een lade waar normaliter het handschoenenvak zit. Bij opening kan hij op de schoot van de voorpassagier vallen, maar zijn verdienste is een aanzienlijk volume.

Aan de andere kant is de geavanceerde moduleerbaarheid van de vorige generaties (Grand) Scénic verdwenen. Zo zijn de 3 individuele en uitneembare stoelen vervangen door een eenvoudige bank met alleen een deelbare rugleuning en een verschuifmogelijkheid over 16 centimeter. De zetels op de derde rij kunnen op een relatief eenvoudige manier (met de One Touch knop in de kofferbak) in de vloer worden opgeborgen, maar deze mogelijkheden heeft in de praktijk het maximale laadvolume verminderd. Een andere klacht over de Renault is dat hij er qua ruimte aan boord op achteruit is gegaan in vergelijking met de vorige generatie, ondanks een 7 centimeter langere carrosserie (4,63 meter).

De Grand C4 SpaceTourer is in alle opzichten ruimer, zowel op de tweede als derde rij. De ‘Visiospace’, zoals Citroën het graag omschrijft, biedt een veel royalere en lichtere leefruimte. De opbergmogelijkheden zijn legio en de moduleerbaarheid kan nog altijd overtuigen dankzij 3 individuele stoelen op de tweede rij die verstelbaar in alle richtingen zijn. De Grand C4 Space Tourer biedt ook meer kofferbakvolume, namelijk 645 liter versus 533 liter voor de Grand Scénic. Het is dan ook duidelijk dat de Citroën het makkelijk van de Renault wint als het om de praktische aspecten gaat.

Qua prijs is de Citroën 650 euro in het nadeel ten opzichte van de Renault. In grote lijnen gaat de uitrusting gelijk op (automatische airconditioning met 2 klimaatzones, achteruit rij camera, waarschuwingsysteem voor rijstrookafwijking), maar zaken als parkeersensoren vóór, verkeersborden herkenning, en elektrisch inklapbare spiegels kosten op de Grand Scénic extra. En een omklapbare leuning van de passagiersstoel, sleutelloze toegang in combinatie met een startknop, zonwering gordijnen achter en voorruitprojectie zijn zelfs niet beschikbaar. Dit zorgt er onder de streep voor dat de Grand C4 SpaceTourer bij vergelijkbare uitrusting 850 euro goedkoper is.

De Renault revancheert zich bij de rijeigenschappen. Zijn grote wielen blijken wel degelijk een functie te hebben, want voor een hoog model heeft hij een bijzonder getalenteerd weggedrag. Dat is te danken aan een goed uitontwikkeld onderstel. De directe besturing zal vaders die op zoek zijn naar rij plezier aanspreken. Tegelijkertijd is het veercomfort niveau van de Grand Scénic uitstekend, ondanks de standaard 20-inch velgen. De Citroën biedt eveneens een zeer goed absorptievermogen van oneffenheden, maar zijn focus gaat ten koste van de wendbaarheid. De rijeigenschappen van de Grand C4 SpaceTourer zijn altijd veilig, maar zijn meer indolente weggedrag is minder stimulerend om het tempo te verhogen. Maar is dat belangrijk bij een MPV?

Ondanks dat de Grand C4 SpaceTourer een cilinder minder heeft, en het tegen de Grand Scénic aflegt qua vermogen en koppel, weet zijn 1.2 Puretech motor nog altijd te plezieren met zijn gretige karakter en bereidheid om toeren te maken. De Renault is er in motorisch opzicht duidelijk op vooruit gegaan sinds de voormalige 1.2 TCe 4 cilinder met 130 pk heeft plaatsgemaakt voor de 1,3 liter krachtbron met 140 pk. Die biedt 60 Nm meer; een koppelwaarde die bovendien eerder beschikbaar is. De nieuwe motor maakt de Grand Scénic alerter bij toerentallen en aanzienlijk stiller (ook in vergelijking met de Citroën; dat is het voordeel van de 4 cilinder architectuur). Ook qua verbruik is de Renault er duidelijk op vooruit gegaan. De benzineconsumptie is met bijna 1 liter per 100 km verminderd ten opzichte van de oude 1.2 TCe versie. Maar de briljante Puretech motor van de Grand C4 SpaceTourer is nog soberder.

Conclusie

De Grand C4 SpaceTourer is onverminderd een uitstekende gastheer voor het hele gezin. Hij is ruim, praktisch en heeft een in hoge mate moduleerbaar interieur. Daarmee is de slimme Citroën de referentie in zijn klasse. Gezinnen kunnen de cabine op vele manieren gebruiken. De Grand Scénic oogt aantrekkelijker en meer sexy, maar kan uiteindelijk minder huishoudelijke taken uitvoeren. Voor een MPV valt zijn variabiliteit tegen. De dynamische rijeigenschappen van de Renault zijn superieur, maar motorisch, hoewel zeker beter dan de oude 1.2 TCe versie, is nog steeds geen partij voor de uitstekende Puretech krachtbron van zijn rivaal. Ook zijn comfortniveau overschrijdt dat van de Citroën niet.

Kortom, de gastvrije Grand C4 SpaceTourer is nog steeds de meest relevante propositie in het MPV segment. Deze vergelijkingstest verklaart waarom de Citroën bij Europeanen populairder is dan de Renault. Het is een volbloed MPV en geen met SUV elementen verwaterd model. Renault heeft bij de (Grand) Scénic het kind met het badwater weggegooid. Voor een MPV valt zijn variabiliteit tegen, terwijl niemand hem serieus zal geven als SUV alternatief. Vlees noch vis dus, en dat zie je terug in de verkopen. Hoe het dan wel moet? Peugeot kan Renault tot voorbeeld dienen. Die heeft de 5008, tegenwoordig een échte SUV, de praktische eigenschappen van een MPV gegeven. Het resultaat: de status van segmentleider.

Reageren is niet mogelijk.