Fotoreportage: Ford Mustang doet 10 miljoen

0

In de Flat Rock Assembly Plant in Michigan is het 10 miljoenste exemplaar van de Ford Mustang van de band gelopen. Voor een sportwagen is dat een indrukwekkend cijfer. Een relatief eenvoudige Convertible in de carrosseriekleur Wimbledon White, want zo zag ook het eerste exemplaar dat in 1964 de fabriek verliet er uit.

Dat eerste exemplaar had ook al een V8 onder de kap. Verder dan 165 pk kwam die echter niet. De handbak had niet meer dan 3 versnellingen. 54 jaar later heeft het jubileumexemplaar een V8 die goed is voor 460 pk, terwijl een 10-traps automaat tot de mogelijkheden behoort.

De afgelopen 3 jaar was de Mustang volgens Ford de best verkochte sportwagen van de wereld. Dat is een titel die hij op Amerikaanse bodem al een halve eeuw onafgebroken op zak heeft. De relatief lage prijs op de thuismarkt (de Mustang kost daar niet meer dan een Mondeo) is zonder twijfel ook een succesfactor.

De Facebook pagina van de Mustang heeft volgens Ford meer likes dan alle andere automodellen. En de Mustang is ook een beetje een filmster. Hij is vaker op het witte doek te zien dan welke andere auto ter wereld dan ook. Tussen 1965 en 1967 werd de Mustang ook in Nederland geassembleerd.


Ford vierde het bereiken van de productiemijlpaal met een bijeenkomst van 60 Mustangs uit alle productiejaren in Dearborn (waar het hoofdkantoor staat) én vluchten boven de fabriek van drie P-51 Mustang gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Sinds de Mustang in 2015 ook (officieel) in Europa wordt geïmporteerd, zijn er op ons continent al een dikke 38.000 exemplaren van verkocht. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Zweden zijn de 5 belangrijkste markten voor de Amerikaanse sportwagen.

Vorig jaar was de auto in 13 Europese landen ook populairder dan de Porsche 911. Dat is ook een sportwagenicoon, al is die wel een stuk duurder. In ons land kochten in 3 jaar tijd 164 consumenten een Mustang. Door de BPM is de sportwagen van Ford bij ons circa de helft duurder dan in onze buurlanden.

Comments are closed.