Suzuki bouwt de betrouwbaarste auto’s

0

Een Brits onderzoek naar de betrouwbaarheid van auto’s levert verrassende resultaten op, die hier en daar haaks staan op het imago van bepaalde merken en de gangbare clichés.

De uitgebreide studie werd verricht door het tijdschrift What Car? De redactie liet 18.284 autobezitters van een 1 tot 4 jaar oud model ondervragen waarbij diverse parameters werden gehanteerd, variërend van defecten en pech tot de reparatiekosten en de onbeschikbaar van de auto wegens verblijf bij de dealer. Op basis van de resultaten van 159 modellen van 31 verschillende merken werd niet alleen een algemene klassering opgesteld, maar er werd ook een overzicht gemaakt van de minst en meest betrouwbare modellen per segment.

Op het podium is er sprake van een exclusief Japans feestje. Qua betrouwbaarheid gaan de gouden, zilveren en bronzen plak namelijk naar respectievelijk Suzuki, Lexus en Toyota. Ook in de rest van de top10 domineren Japanse en andere Aziatische automerken. Opvallend is dat in dit rijtje geen enkele Duitse autofabrikant voorkomt, terwijl die juist zo ‘gründlich’ zouden zijn. Kia, Mitsubishi en Subaru eindigden gezamenlijk op de vierde plaats qua betrouwbaarheid. Daarna volgen achtereenvolgens Skoda, Alfa Romeo, Hyundai en Seat. Met name de score van Alfa Romeo is opvallend omdat dit merk een ronduit beroerde betrouwbaarheidsreputatie had. De imagoverbetering is te danken aan de Alfa Romeo Giulia, waarover de Britten zeer te spreken zijn, ondanks dat de pers niet vrolijk wordt van de kwaliteit van de interieurmaterialen.

Aan de andere kant van het spectrum, bij de minst betrouwbare automerken, komen wij diverse ‘usual suspects’ tegen zoals Tesla (op zich hebben elektrische auto’s minder onderhoud nodig, maar het ploeterende bedrijf van Elon Musk heeft de bouwkwaliteit van haar modellen niet op orde), Land Rover (bij Britse auto’s is helaas nog steeds de vraag niet óf er iets stuk gaat, maar wat), Jeep (‘Make America great again’ gaat niet lukken met de modellen van dit merk) en Jaguar (het zustermerk van Land Rover dat gebruik maakt van dezelfde technische componten). Daarna volgt verrassend genoeg Nissan. Nou ja, kenners wisten al dat dit merk qua betrouwbaarheid van haar modellen niet aan haar landgenoten kan tippen. Dat kan niet los worden gezien van het ongeduldige karakter van topman Carlos Ghosn die altijd haast heeft. De rest van de top10 van fabrikanten van de minst betrouwbare auto’s bestaat uit achtereenvolgens Mercedes-Benz, Citroën, Peugeot, Porsche en Mini. Op basis van dit laatste rijtje kan je dus concluderen dat PSA de bouwkwaliteit van haar modellen niet op orde heeft. Dat is geen aanlokkelijk toekomstperspectief voor Opel fans …

SegmentMeest betrouwbaarMinst betrouwbaar
BToyota YarisPeugeot 208
CHyundai i30Peugeot 308
DVolvo V60Mercedes-Benz C klasse
EMercedes-Benz E klasseJaguar XF
Small SUVSuzuki S-CrossCitroën C4 Cactus
Medium SUVKia SportageNissan Qashqai
Large SUVToyota RAV4Land Rover Range Rover
MPVMercedes-Benz B klasseCitroën C4 Space Tourer
ElektrischNissan LeafTesla Model S
Coupé/CabrioletBMW 2-serieMercedes-Benz C klasse

In het modellen / segment overzicht valt de slechte score van de Mercedes-Benz C klasse op. Deze Duitser was direct vanaf zijn marktintroductie een grote hit, maar blijkbaar is, om aan de vraag te kunnen voldoen, de productie te snel opgevoerd. Of kwam de jongste C klasse niet goed uitontwikkeld op de markt. De Nissan Qashqai detoneert in het rijtje van onbetrouwbare modellen eveneens, maar we moeten niet vergeten dat deze auto ‘made in Britain’ is. Verder werd alleen de dieselversie door What Car? onderzocht. Die is voorzien van een Franse motor …

In het middengebied (plaatsen 11 t/m 20) eindigden qua betrouwbaarheid de automerken Mazda, Vauxhall (Opel), Dacia, Fiat, Honda, BMW, Volkswagen, Ford, Renault, Audi en Volvo. Dat Land Rover, indien Tesla als startende onderneming buiten beschouwing wordt gelaten, de rode lantaarn droeg, komt niet alleen door de vele mankementen aan de Range Rover, maar ook omdat de Evoque en de Discovery Sport in de lijst van 5 minst betrouwbare auto’s van WhatCar? staan. Naast de Tesla Model S staat in dit rijtje ook de Ford Edge.

Reageren is niet mogelijk.