Hyundai heeft oplossing voor laadpaal klever

0

Hyundai heeft in een video een glimp getoond van haar nieuwe conceptstudie: een elektrische auto die zelfstandig kan inparkeren.

Op de video is te zien hoe de elektrische auto zelfstandig naar een plek bij het laadstation rijdt nadat de bestuurder op de plek van bestemming is uitgestapt. Inpluggen van de stekker is niet nodig omdat de concepstudie draadloos kan worden opgeladen. Zodra de accu weer vol is, rijdt de auto zelfstandig naar een lege parkeerplaats om zo ruimte te maken voor andere voertuigen in het laadstation. Als het aan Hyundai ligt, is er straks anders dan nu dus geen sprake meer van ‘laadpaal kleven’.

Zodra de eigenaar van de auto een seintje geeft via zijn telefoon, rijdt het voertuig zelfstandig naar het aan hem opgedragen afspreekpunt. Hyundai omschrijft de techniek als ‘automated valet parking system’. Het ontdoet automobilisten van de stress om een parkeerplek te vinden (en van de uitdaging om het voertuig daar vervolgens schadevrij in te plaatsen). Er wordt ook veel tijd bespaard. Immers, de bestuurder hoeft ook niet meer op zoek naar een vacante laadplek. Dat doet de Hyundai zelf.

Om het systeem te laten werken, dienen alle ‘betrokkenen’ (parkeerterrein, laadstation, eigenaar, auto) informatie te delen via een netwerk. Theoretisch kan de auto zelf aan zijn eigenaar vragen of het goed is als hij, nadat de plek van bestemming is bereikt, even gaat buurten bij een laadstation omdat de stroomvoorraad laag begint te worden. De bestuurder hoeft dit dan niet meer in de gaten te houden.

Hyundai denkt dat het ‘automated valet parking system’ samen met snoerloos opladen in 2025 breed uitgerold kan worden op de markt voor autonoom rijdende voertuigen. Wat de video extra interessant maakt, is dat er een sportsedan in figureert. Is dit het antwoord van Hyundai op de Tesla Model 3 en de Porsche Taycan? Het Zuid Koreaanse merk behoort qua prijs:actieradius verhouding nu reeds tot de top. Nu nog een aantrekkelijk auto waarin de succesvolle zakelijk rijder in gezien wil worden …

Reageren is niet mogelijk.